Zimski vašar i Čvarak fest u Karancu

Zimski vašar i Čvarak fest u Karancu

NENAD MILIć
20.11.2025., 12:53
Zimski vašar i Čvarak fest

Najslasniji regionalni festivali ipak će biti održani zadnje subote u studenom

Prodavači moraju prodavati proizvode od mesa iz objekata upisanih u Upisnik odobrenih objekata

KARANAC

Zimski vašar i Čvarak fest ipak će biti održani. Kako ističu u TZ Baranje, termin je 29. studeni, a mjesto radnje poljana kod mjesne crkve sv. Donata u Karancu.

- Već tradicionalno, posljednje subote u studenom očekuje nas najmasniji i najslasniji festival u regiji. Zimski vašar je idealan događaj koji nudi proizvode gotovo 80 lokalnih proizvođača domaćih proizvoda, mahom baranjskih i slavonskih OPG-ovaca. Ovdje se može obaviti nabavka i ''punjenje špajz polica'' za cijelu zimu. Poznati baranjski suhomesnati proizvodi (kulen, slanina, kobasica, šunka, čvarci, mast…), vino, rakija, sokovi, sirevi, peciva, kolači, med, mljevena crvena paprika, pletene košare, drveni pribor za kuhinju, suveniri i antikviteti, samo su neke od stvari koje se na vašaru mogu pronaći - ističu u TZ Baranje, naglašavajući kako u Baranji ništa ne može proći bez baranjske poznate kuhinje, pa će u ponudi biti i brojne kuhane odnosno pečene delicije koje se zalijevaju vrhunskim vinima. Podsjećaju kako se u sklopu Zimskog vašara, na istom mjestu, održava i Čvarakfest - natjecanje u topljenju čvaraka, a pobjednik osvaja titulu čvarak majstora. Zimski vašar i Čvarak fest dugo su bili upitni ubog ASK-a, pa su se organizatori iz TZ Baranje i Udruge čuvara starih zanata obratili nadležnima.

Zimski vašar i Čvarak fest u Karancu
NENAD MILIć

- Sukladno Smjernicama za provedbu nekih odredbi Uredbe(EZ) br. 852/2004 o higijeni hrane, poslovi kao što su povremeno rukovanje hranom, priprema, skladištenje i slučajevi u kojima privatne osobe poslužuju hranu tijekom događaja, poput sajmova, u crkvama, školama ili na seoskim sajmovima, ne ubrajaju se u područje na koje se odnosi predmetna Uredba - poručili su im iz DIRH-a, naglašavajući kako svi jestivi dijelovi trupa svinje moraju potjecati od svinje zaklanih u klaonici, te kako se od mesa na licu mjesta mogu pripremiti određeni mesni proizvodi (poput kobasica za pečenje, masti i čvaraka) koji će biti odmah termički obrađeni i konzumirani.

- Nije dozvoljeno prodavati mesne proizvode koji bi zahtijevali daljnju i naknadnu preradu soljenjem, dimljenjem, zrenjem - istaknuli su, dodajući kako svi proizvođači mesnih proizvoda koji na sajam donose gotove mesne proizvode, bez obzira jesu li namijenjeni prodaji ili podjeli, moraju osigurati da oni potječu iz odobrenih objekata upisanih u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Razvojem situacije zadovoljni su Vlado Škrobo-Bajo, inicijator cijele ''priče'' i predsjednik Udruge čuvara starih zanata, te Matej Perkušić, direktor TZ Baranje.

- Drago mi je što će Zimski vašar moći biti održan jer je riječ je o tradicionalnom i turistički iznimno važnom događaju za Baranju, koji svake godine okuplja brojne posjetitelje, proizvođače i ugostitelje te ostvaruje značajan gospodarski, promotivni i turistički doprinos razvoju cijele regije - ističe Perkušić.

Lanjski pobjednik - udruga Šuška

Više od 5000 tisuća ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva posjetilo je prošlogodišnji Zimski vašar. Parkinga nije bilo ''ni za lijek'', a od silnog mnoštva u jednom se trenutku nisu vidjeli ni štandovi. Čvarke je topilo 20-ak natjecatelja (ekipa) a najbolji su bili oni iz kazana sječko-beketinačke ekipa Udruge Šuška.