Mladi Baranjci s Dunava skuhali su pobjednički fiš

Učenici OŠ Draž PŠ Batina i učiteljica Karolina Hegeduš

IVICA GETTO
22.10.2025., 15:00
FIŠIJADA “OD PAKŠA DO APATINA”

Mladi Baranjci s Dunava skuhali su pobjednički fiš

Među 56 ekipa iz Mađarske, Srbije i RH pobijedili učenici iz PŠ Batina

BATINA

Baranja je svojevrsna kolijevka fiša. U njoj se održavaju Najveća hrvatska fišijada i Državno prvenstvo (Beli Manastir), Najtrofejnija fišijada (Kneževi Vinogradi) i Kup Baranje (Lug). Ne treba zaboraviti ni na fišijadu u Kopačevu u sklopu Ribarskih dana, kao ni ostala fiš-natjecanja, koja se organiziraju u gotovo svakom baranjskom selu.

Zlatni i srebrni pokal

To se tradicijsko jelo u Baranji kuha vjekovima. Priča se da su ribu masovnije počeli kuhati Nijemci koje je doselio Eugen Savojski. Otkrili su nakon doseljenja baranjsko crveno zlato (papriku) i stvorili savršenu kombinaciju. S druge strane, činjenica da je Baranja smještena između dvije rijeke, te da u njoj ljudi žive već tisućljećima, upućuje na to da se riba ondje jela i znatno prije. Kako bilo da bilo, doći u Baranju a ne kušati riblji paprikaš (ili neku drugu riblju izvedenicu), pravi je grijeh.

Mladi Baranjci s Dunava skuhali su pobjednički fiš
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U Baranji fiš kuhaju svi. Čak i djeca. Junaci naše priče upravo su djeca fiš-majstori - učenici OŠ Draž - PŠ Batina. Mladi Batinarci uputili su se na fišijadu u mađarsku Baju i pomeli konkurenciju. Kuhali su na međunarodnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola "Od Pakša do Apatina", na kojem je sudjelovalo 56 ekipa (od kojih 28 osnovnoškolskih) iz Mađarske, Srbije i Hrvatske. U prvom su krugu Batinarci, podijeljeni u tri ekipe, osvojili prvo i drugo mjesto, a svoje su umijeće dokazali i u finalu osvojivši zlatni i srebrni pokal. Ponosna na svoje učenike voditeljica je ekipe, učiteljica mađarskog jezika i književnosti Karolina Hegeduš.

- Bilo nam je ovo prvo takvo natjecanje, a organizirala ga je sedmi put Udruga prvaka bajskog fiša, s ciljem spajanja djece od Pakša do Apatina, iz takozvanog Karpatskog bazena, kako bi i ona njegovala tradiciju kuhanja ovog jela. Kući se vraćamo s najsjajnijim odličjima, što dovoljno govori o Baranji kao regiji u kojoj se sigurno kuha najbolji fiš na svijetu, posebice uz Dunav - odlučna je učiteljica Hegeduš, naglašavajući kako ona i ostali stariji članovi batinske ekipe nisu imali pravo na pristup kotlićima, nego su, tu i tamo, mladim kuharima dobacivali savjete sa "sigurne udaljenosti". Učenici su sami ložili vatru i pristavljali fiš, a neki su od njih prvi put u životu čistili i rezali luk. Boje Hrvatske i jedinog baranjskog mjesta na Dunavu branili su Daria Kopić, Anamaria Đurin, Dolores Kučera, Leona Kubik, Adela Simić, Tijana Hana Guljaš, David Avdičević, Vito Takač i Teo Eđed, učenici viših razreda osnovne škole. Nije im to bio prvi susret s fišem, ali uvijek su bili u društvu tata, mama, djedova...

Mladi Baranjci s Dunava skuhali su pobjednički fiš
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Obiteljski recepti

- Često kuham fiš s djedom i tatom, a ovo je bilo prvi put da njih nije bilo. Kod kuće ga često jedemo i jako ga volim - rekla je Daria. Vito je, pak, fiš već kuhao sam, doduše uz pomoć starijih, kao i David. Svi dobro znaju da se u kotlić stavlja narezani luk i riba, a kada zavri, dodaju se začini. Količina začina i neke druge sitnice ostale su njihova mala tajna. Sudeći prema njihovu uspjehu u Mađarskoj, ne bi bilo zgorega da dobiju pozivnicu za Najveću hrvatsku fišijadu, te starijima pokažu kako se kuha - šampionski fiš...

Mladi Baranjci s Dunava skuhali su pobjednički fiš
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA