Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...

sarma

IVICA GETTO
19.10.2025., 21:27
gastroradionica

Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...

Cilj Mjeseca baranjske kuhinje povećanje je konkurentnosti destinacije Baranje kroz gastronomsku ponudu i sadržaj

Pripremanje sarme u zemljanom loncu i kiseljenje kupusa - bile su osnovne teme pete zaredom gastroradionice održane u sklopu manifestacije Mjesec baranjske kuhinje, koju kao zajednički projekt suorganiziraju neformalno udružene turističke zajednice s područja Baranje (TZ Baranje, TZ Općine Bilje-Kopački rit i TZ Općine Draž).

Sarma je na red došla nakon zmajevačkog pilećeg paprikaša, čeminačkog šarana na rašljama i biljskih langošica, čikoša, gužvara…

Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...

sarma

IVICA GETTO
Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...
IVICA GETTO
Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...

Filip Golubov, direktot TZ Općine Draž

- I ova radionica pokazuje da je interes za njih veliki. Uz ‘’domaće’’ Baranjce i Slavonce na radionicu su potegnuli i gosti iz, primjerice, Varaždina - priča Senata Majić, direktorica TZ Općine Bilje-Kopački rit, podsjećajući kako je cilj manifestacije povećanje konkurentnosti destinacije Baranje kroz gastronomsku ponudu i sadržaje te prezentacija starih, tradicionalnih i pomalo zaboravljenih jela. Da sve skupa bude zanimljivije, ‘’sarma radionica’’ održana je u neposrednoj blizini monumentalnog Augustinčićeva spomenika na brdu iznad Batine, odakle se pruža fenomenalan pogled na, premda nizak, još uvijek silni Dunav. Chef je bio direktor TZ-a Općine Draž, Filip Golubov, koji je sarmu pripremao u zemljanom loncu (ćupu).

Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...
IVICA GETTO
Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...
IVICA GETTO

- Kiseli kupus, mljeveno meso, riža, crveni luk, začinska paprika, sol i papar, osnovni su sastojci sarme. U juhu, uz neke začine, dodajemo domaću kuhanu rajčicu, narezani kiseli kupus i malo slaninice - priča Golubov, naglašavajući kako se u zemljanom loncu sarma kuha otprilike dva sata nakon vrenja. Nekada se, dodaje, jela isključivo zimi, kada je bilo mesa i kupusa, samo u svečanijim prilikama. Danas je to, tvrdi, drukčije i jede se znatno češće. Mlađi sudionici radionice pomno su upijali svaku njegovu riječ, a neki su se odlučili okušati i u motanju sarme, što je, zaključili su, nešto kompliciranije nego njezino kuhanje. Svi skupa jedva su dočekali vrijeme kušanja ‘’plodova rada’’, a stotinjak je ‘’zamotuljaka’’ vrlo brzo planulo. 

Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...

riba by Mario Romulić

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...

Mario Romulić

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Romulićeve gastrovratolomije

Dan poslije ‘’karavana’’ se preselila u biljsku šumu. I to Čudesnu šumu Marija Romulića, nadaleko poznatog fotografa, koji je ‘’fotić’’ zamijenio - proizvodnjom zdrave hrane i kulinarstvom. Njegov je izbor bila riba. Pokazao je kako se riba bez ikakvih problema može pripremiti u zemljanoj tanjurači ili egzotičnom tandoru (pećnica u obliku vaze), u kojemu su završile - babuške. ‘’Što reći osim da prste poližeš’’, komentar je jednog od sudionika radionice koji sasvim dovoljno govori o Romulićevim zdravim gastrovratolomijama. 

Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...
NENAD MILIć
Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...
NENAD MILIć
Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...
NENAD MILIć
Nastavio se Mjesec baranjske kuhinje: Sarma u ćupu, riba u zemljanoj tanjurači...
NENAD MILIć