Na Otočkim virovima nedaleko Otoka, održana je 22. Otočka kulenijada, u sklopu manifestacije 33. Otočko proljeće u organizaciji Grada Otoka i Turističke zajednice područja Spačvanska šuma.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
22.6.2025., 10:57
gastronomsko-kulturna manifestacija

Najbolji kulen 22. Otočke kulenijade OPG-a Liščević iz Nijemaca

Na Otočkim virovima nedaleko Otoka, održana je 22. Otočka kulenijada, u sklopu manifestacije 33. Otočko proljeće u organizaciji Grada Otoka i Turističke zajednice područja Spačvanska šuma. Ova gastronomsko-kulturna manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj proizvođača, ali i znatiželjnika koji žele kušati najbolje što Slavonija nudi od vrhunskih specijaliteta.

Stručni žiri ocijenio je 32 uzorka kulena vodeći se strogim kriterijima. Kako je pojasnio Anton Golubović iz Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore, kulen se vrednuje od vanjskog izgleda, preko presjeka, pa do okusa.

-U presjeku mora imati ujednačenu boju, s blagim tamnijim rubom. Miris mora biti skladan, mora se osjetiti dim, paprika i meso mora biti zrelo. Okus mora biti slojevit, prvo slano pa ljutina bez gorčine ili kiselosti. Taj miris i okus moraju dugo ostati u ustima – kaže Anton Golubović dodajući kako uzorci s viškom masnoće ili sivkastom bojom unutar presjeka nisu mogli konkurirati za vrhunske ocjene.

Najboljim kulenom 22. Otočke kulenijade prema svim ovim spomenutim kriterijima, ocijenjen je kulen OPG-a Liščević iz Nijemaca.

-Kada vam kažu da vam je kulen najbolji, to jako puno znači. To je kruna jednog cijelog procesa, od sirovine do gotovog proizvoda i tu je podjednako važna svaka fata. Od kvalitetnog mesa, urednog klanja, do fermentacije i zrenja i to sve mora biti precizno. Paprika i sol su temelj, bijeli luk i kulen mora imati svoju priču – kaže Ivica Liščević vlasnik OPG-a Liščević. Njegova obitelj proizvodi kulen već 25 godina, a iskustvo, kako kaže, čini ključnu razliku od drugih proizvođača kulena.

Na Otočkim virovima nedaleko Otoka, održana je 22. Otočka kulenijada, u sklopu manifestacije 33. Otočko proljeće u organizaciji Grada Otoka i Turističke zajednice područja Spačvanska šuma.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ovogodišnja Otočka kulenijada još jednom je potvrdila važnost tradicije, zajedništva i domaće proizvodnje. Kroz natjecanje, radionice i kušanja, posjetitelji su mogli doživjeti duh Slavonije kroz miris dima, okusa paprike i strasti lokalnih proizvođača. Kulen je više od suhomesnatog proizvoda, on je simbol slavonskog identiteta, ljubavi prema zemlji i umijeću koje se prenosi generacijama.

Otočka kulenijada je ove godine održana u sjeni aktualne krize u domaćem svinjogojstvu. Afrička svinjska kuga pogodila je oko 1800 gospodarstava u najistočnijoj županiji, a proizvođači se suočavaju s nedostatkom domaće sirovine.

-Već drugu godinu zaredom sirovina dolazi iz drugih bazena, ali usprkos tomu imamo vrhunske kulenove. To pokazuje znanje i predanost proizvođača – podsjeća Anton Golubović, a na problem repopulacije svinja osvrnuo se i Stanko Josipović iz Eurofarm obrta iz Koritne.

Na Otočkim virovima nedaleko Otoka, održana je 22. Otočka kulenijada, u sklopu manifestacije 33. Otočko proljeće u organizaciji Grada Otoka i Turističke zajednice područja Spačvanska šuma.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

-Mi imamo vlastitu sirovinu jer se primarno bavimo tovom svinja. Radimo produženi tov upravo za ovakve proizvode. No, sve je teže opstati bez potpore i sustavnog rješenja – kaže Stanko Josipović.