
Najkobasica iločka, kulenova seka babogredska
ANDRIJAŠEVCI
Proglašenjem pobjednika 2. GastRo A – izbora najbolje kulenove seke i kobasice, u Andrijaševcima je završena kulinarska manifestacija koju organizira Općina Andrijaševci u suradnji s VSŽ-om. Najbolja je kobasica ona Obrta za obradu i prodaju mesa Marjan iz Iloka, a u kategoriji kulenovih seka slavila je Poljoprivredno-prerađivačka braniteljska zadruga Babogredski feniks. Ocjenjivalo se 49 uzoraka. Posebna pozornost posvećena je edukaciji proizvođača kako bi se poboljšala kvaliteta proizvoda i omogućila veća prepoznatljivost na tržištu. Poznati kuhar Tomislav Špiček sudjelovao je na stručnom panelu zajedno s profesorima Agronomskog fakulteta iz Zagreba. "Svaki proizvođač koji želi vrhunski proizvod trebao bi sudjelovati na ovakvim edukacijama. Najvažnije je omogućiti onome koji uzgaja i prerađuje svinju da bez brige proizvodi i plasira. Bez njih nema ni kvalitetnog krajnjeg proizvoda", rekao je Špiček. "Moramo raditi više na brendiranju i standardizaciji jer to tržište od nas traži, a kvaliteta naših proizvoda to omogućuje", rekao je načelnik općine Ante Rajković, a voditelj stručnog povjerenstva, dr. sc. Ivica Kos, ocjenjuje kako su uzorci pokazali napredak u kvaliteti.