ANDRIJAŠEVCIU sklopu manifestacije GastRo A, koju drugi put organizira Općina Andrijaševci u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, održano je senzorno ocjenjivanje kobasice i kulenove seke. Ove je godine pristiglo 49 uzoraka - 23 uzorka kobasica i 26 uzoraka kulenovih seka.travanj 2025.
ustupljena fotografija
11.4.2025., 16:35
ANDRIJAŠEVCI

U sklopu manifestacije GastRo A ocijenjeno 49 uzoraka kobasice i kulenove seke

ANDRIJAŠEVCI

U sklopu manifestacije GastRo A, koju drugi put organizira Općina Andrijaševci u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, održano je senzorno ocjenjivanje kobasice i kulenove seke. Ove je godine pristiglo 49 uzoraka - 23 uzorka kobasica i 26 uzoraka kulenovih seka. Cilj je manifestacije promicanje kobasice i kulenove seke, poticanje proizvođača na preradu mesa kao, i rad na prepoznatljivosti tog područja kao izvornog u proizvodnji kobasice i kulenove seke, kažu organizatori.

ANDRIJAŠEVCIU sklopu manifestacije GastRo A, koju drugi put organizira Općina Andrijaševci u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, održano je senzorno ocjenjivanje kobasice i kulenove seke. Ove je godine pristiglo 49 uzoraka - 23 uzorka kobasica i 26 uzoraka kulenovih seka.travanj 2025.
ustupljena fotografija

Senzorno ocjenjivanje proveli su vrsni senzorni stručnjaci koji se bave proizvodnjom, razvojem i znanstvenim vrednovanjem suhomesnatih proizvoda. Ocjenjuje se čak 26 svojstava, čime se dobiva kompletan profil proizvoda koji poslije koristi proizvođačima kako bi mogli poboljšati proizvodnju, pojašnjava dr. sc. Ivica Kos, voditelj panela komisije za ocjenjivanje uzoraka.

- Primjećuju se povoljni mikroklimatski uvjeti koji su vladali ove sezone, što su već i prije naglašavali i sami proizvođači, a primjećuje se i poboljšanje kvalitete presjeka i strukture kobasica. Međutim, iskusili smo i uzorke koji su imali i mane, prvenstveno kao predimljeni proizvodi – kaže Kos dodajući da je ukupno manje mana i nisu toliko izražene te da proizvođači znaju kako napraviti dobar autohtoni proizvod.

Sedmero članova ocjenjivačke komisije stiglo je u Andrijaševce ujutro i imalo četiri sata treninga i priprema u kojima su testirali sami sebe, ali i komentirali te se dogovarali kako će ocjenjivati uzorke.

ANDRIJAŠEVCIU sklopu manifestacije GastRo A, koju drugi put organizira Općina Andrijaševci u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, održano je senzorno ocjenjivanje kobasice i kulenove seke. Ove je godine pristiglo 49 uzoraka - 23 uzorka kobasica i 26 uzoraka kulenovih seka.travanj 2025.
ustupljena fotografija

- Trebali smo uskladiti stav da kao panel djelujemo jedinstveno kako bi ocjena bila vjerodostojna. Ljudi u žiriju osobe su koje su dosad sudjelovale na manifestacijama ovakvog tipa i imaju veliko iskustvo, a završile su i edukacije, tako da možemo vjerovati ocjenama koje daju – kaže Kos.

A kako bi u svakom uzorku mogli ocijeniti 26 svojstava, za neutraliziranje okusa koriste se razni trikovi poput jogurta, kruha i jabuka.

Rezultati će biti objavljeni 27. travnja.