
Voćke zasad nisu značajnije stradale
ORAHOVICA/BELI MANASTIR
Iako je temperatura pala za gotovo 20 stupnjeva, orahovačko područje zasad nije stradalo kada je riječ o poljoprivrednim nasadima, odnosno voćnjacima i vinogradima. Najniža je temperatura bila 0 stupnjeva Celzijevih, a mraza nije bilo.
- Šljiva mi je taman najljepše procvala, sa strahom sam u nedjelju navečer gledao u nebo. Ipak, ujutro u šljiviku nije bilo naznaka stradanja iako će to potpuno biti vidljivo tek za dan-dva. Više se sada bojim novih najavljenih niskih temperatura i mraza, ali eto, uz Božju pomoć nadam se da će sve opstati – kaže uzgajivač šljiva iz Duge Međe, Mirko Bušljeta.
Miroslav Milovuković iz Orahovice odmah podno Papuka i Krndije u prigradskom naselju Duzluku ima nasad jabuka i kaže kako ga za sada nije ‘’dirnulo’’.
- Pregledao sam voćnjak i zasad nema ništa, ali najčešće se kada se pojavi mraz i slično tek za koji dan pojavi šteta. Nešto se u ranim jutarnjim satima bijelilo, ali po viđenom mislim da je to bila ipak samo rosa. Nisu mi se ni susjedi u voćnjaku žalili, tako da vjerujem da nas je zasad prošlo, ali tko zna što nose sljedeći dani – oprezan je Milovuković.
Minusa se pribojavaju i baranjski voćari.
Tako Bojan Đurić, suvlasnik PZ-a Bajmok iz Topolja, koji u vlasništvu ima približno 25 hektara relativno mladog voćnjaka marelica na jedinoj baranjskoj uzvisini, ističe kako nedavne niske temperature nisu značajnije utjecale na njegov voćnjak, kao ni -1,7 Celzijevih stupnjeva u ponedjeljak ujutro. No, nastavlja, niske se temperature očekuju i u utorak ujutro, a hoće li one rezultirati katastrofom, znat će tijekom idućih dana. Slično govori i Davorin Škoflek, upravitelj Udruge proizvođača rakije iz voća, koja voće otkupljuje gotovo isključivo od baranjskih voćara.
- Prema informacija koje imam od članova Udruge i kooperanata, jutros nije bilo tako strašno, ali se svi pribojavaju sutrašnjeg dana. Što se tiče prošlih minusa, voćnjaci koji su posađeni na uzvisinama nastradali su između 15 i 20 posto, dok je na onima u nižim dijelovima šteta znatno veća, ponegdje i totalna - priča Škoflek. I on naglašava kako će se točnije o eventualnim štetama moći govoriti tek nakon sutrašnjeg dana. Struka potvrđuje kako su na niske temperature najosjetljivije marelice, dok su ostale voćke otpornije i podnose nešto niže temperature. No, drastičniji minusi (niže od -3 ili -4 Celzijevih stupnjeva) bili bi katastrofalni, a tada bi se već moglo pričati o potpunim štetama. Posebice se to odnosi na voćnjake smještene u nizinama.