/Foto/ Uz riblji paprikaš i perkelt, pripremali - ''dubai deverike''
BELI MANASTIR - Prava ''riblja rapsodija'' održana je u dvorištu Mađarske kuće u vlasništvu MKU Pelmonostor, u belomanastirskoj Cesarčevoj ulici. Organizirali su članovi te udruge adventsku večeru - svojevrsni prikaz kuhanja autohtonih baranjskih jela od riječne ribe. Šaran, som, štuka, babuška, deverika (…) bili su nositelji ''glavnih uloga'', dakako u režiji kulinarskih majstora. Sve skupa kulminiralo je kušanjem raznih ribljih delicija, od kojih neke već pomalo i zaboravljene.
-Budući da Beli Manastir ima najveću hrvatsku fišijadu, zaključili smo kako bi bilo dobro na neki način promovirati i druga jela od ribe. Bolje rečeno, uz promociju prisjetiti se nekih starih recepata - priča Šandor Juhas iz MKU Pelmonostor, objašnjavajući kako je riba vjekovima bila jedna od osnovnih životnih namirnica u Belom Manastiru i Baranji. Nekadašnji Beli Manastir bio je okružen vodom, pa su ga i Osmanlije prilikom prolaska kroz Baranju morali zaobići. Tvrdi kako je i Evlija Čelebija pisao kako je između Dulduma i Hedvig Monoštora (Branjin Vrh i Beli Manastir) postojao most, upravo zbog velike crne bare, zbog koje je i Karašica dobila ime.
-Kuhanje autohtonih jela od ribe i predstavljanje starih recepata postala je naša svojevrsna tradicija. Na dosadašnje takve manifestacije odazvalo se mnogo ljudi, tako i danas, što znači da idemo u dobrom smjeru - poručuje Juhas, dodajući kako će njegova udruga za tjedan dana na središnjem trgu kuhati desetak kotlića ribljeg paprikaša i dijeliti ga Belomanastircima i njihovim gostima. Vratimo se ribljim jelima. Osim standardnih ribljih paprikaša, kuhali su članovi udruge i njihovi gosti perkelt od štuke, pržili i pohali šarana, deveriku i babuške, a ponudili su i ''pijanog šarana'' odnosno ''pijanu deveriku''. Kako bi bili u trendu, pripremali su i ''dubai deverike'' koje su vrlo brzo ''planule''. Dakako, njihova cijena (kao ni cijena ostalih jela) nije bila astronomska kao na adventima diljem Hrvatske. Dijelili su ih - besplatno. Dubai deverike odlučio je pripremiti Ištvan Lakatoš, prvak na nekoliko baranjskih fišijada i prije tri godine trećeplasirani na Državnom prvenstvu.
-Ovaj recept moja je inovacija. Prilično je jednostavan a namirnice nije problem nabaviti. Riječ je o tanko, oštrim nožem, izrezanoj bijeloj ribi na trakice. U ovom slučaju radio se o deverikama i babuškama. Izrezane komade stavljam u brašno pomiješano s paprikom, a potom sve završi na vreloj masti odnosno ulju. Peče se kratko. Istovremeno, u drugoj posudi, pečem krumpir. Osim pečenog krumpira, može se pripremati i kuhani. Služi se toplo, najbolje s tartarskim umakom - objašnjava Lakatoš. I dok su, polako ali sigurno, nestajale dubai deverike, u jednom od kotlića se ''krčkao'' riblji paprikaš. Uz šarana, u njemu je mjesto našao i som. Majstori su u kotlić stavili tri kilograma očišćene ribe, 3,6 litara vode i 2,5 decilitra domaće rajčice. Nakon što je paprikaš proključao, dodali su tri žlice slatke, 2 žlice soli i jednu žlicu ljute paprike. Malo dalje, na vreloj je masti cvrčala slaninica, kao ''uvertira'' za kuhanje perkelta od štuke. U kuhinji su žene mijesile tijesto.