Najbolje čvarke istopila udruga Šuška
Nekoliko tisuća ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva posjetilo je Karanac, odnosno tamošnju poljanu kod župne katoličke crkve svetog Donata. Parkinga u bližoj i daljnjoj okolici nije bilo ''ni za lijek'', a od silnog mnoštva u jednom se trenutku nisu vidjeli ni štandovi s autohtonim, domaćim proizvodima slavonsko-baranjskih OPG-ova. Takvo mnoštvo u ovo baranjsko etno selo privukao je tradicionalni Zimski vašar koji zadnje subote u studenom već tradicionalno organiziraju Udruga čuvara starih zanata i Baranjska kuća, uz pomoć TZ Baranje.
Sudeći po izjavama redovnih posjetitelja i procjenama organizatora, ovogodišnji Zimski vašar bio je do sada najposjećeniji. Od jutarnjih sati do ranog poslijepodneva, naime, posjetilo ga je više od 5000 ljudi, među kojima i nekoliko organiziranih ekskurzija. Bilo im je svejedno jesu li čvarci tanki i dugački ili debeli i kratki. Važno je bilo da su - čvarci. Svježi. U Karanac je stiglo pet puta ljudi više nego što ih u njemu živi, dok je u Baranji tijekom vikenda teško bili naći smještaj. A da je zaista riječ o najmasovnijem vašaru do sada, dokaz je broj ''čvarak majstora'' na Čvarakfestu koji se održava u sklopu Zimskog vašara. Vatre je pod kazane zapalilo 20-ak natjecatelja (ekipa) iz Baranje, Osijeka, Đakova, Belišća, Valpova, Velikog Trgovišća… Komisija koja je radila u sastavu Vlado Grujić, Tomislav Rob i Adam Getoš najboljim je čvarcima proglasila one koje je istopila osječko-beketinačka ekipa Udruge Šuška.
Drugo mjesto pripalo je OPG-u Kraljik iz Belišća koji je već osvajao ''zlato'' na karanačkim Čvarakfestovima i ostalim sličnim manifestacijama, dok su ''broncu'' osvojili Zagorci iz Velikog Trgovišća. Teško je bilo, izjavili su članovi komisije, odlučiti čiji je čvarak najbolji, pa su odlučile samo nijanse.
Nije potrebno spominjati kako je velika većina čvaraka ''planula'' odmah nakon što su izvađeni iz kazana, kao i oni izloženi na štandovima. Cijena im je bila između 20 i 30 eura za kilogram. Relativno brzo opustjeli su i štandovi s kobasicama čija je prosječna cijena bila 15-ak eura za kilogram, a tražili su se i ostali suhomesnati proizvodi, sirevi, mast, razni kolači, lješnjaci, orasi, med… Uz ''šampionsku'' titulu, Udruga Šuška dobila je nagradu i za najljepši štand.
Velikim brojem gostiju iz cijele Hrvatske zadovoljan je bio idejni tvorac cijele ''priče'', Vladimir Škrobo-Bajo. Naglasio je kako je Čvarak fest rijetka prilika da ljudi kupe čvarke neposredno nakon njihove pripreme. Goste su pozdravili saborski zastupnici Nataša Tramišak i Goran Ivanović te načelnik općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić.