Fakultet pomaže osobama s intelektualnim poteškoćama - Predstavljen "Chef na svoj način"
POŽEGA
Veliki uspjeh studenata i profesora Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi predstavljen je u Gradskoj knjižnici Požega. Riječ je o knjizi "Chef na svoj način", koja je koristan materijal za povećanje funkcionalnosti osoba s intelektualnim poteškoćama. Urednice i autorice knjige su doc. dr. sc. Maja Ergović Ravančić, doc. dr. sc. Svjetlana Škrabal i doc. dr. sc. Valentina Obradović. U knjizi su predstavljeni temeljni principi pravilne prehrane, utjecaj prehrane na kognitivni razvoj osoba s intelektualnim poteškoćama, ali i praktične upute za pripremu nutritivno obogaćenih jela, koja je slikovito prikazana korak po korak.
Knjiga "Chef na svoj način" prepoznata je kao iznimno djelo i na međunarodnom natjecanju inovacija i prototipova INOVA - Budi uzor 2024., gdje je osvojila zlato, ali i posebnu nagradu za promicanje inkluzivnosti među ranjivim skupinama. Ona je ujedno popularnoznanstvena monografija za osobe s poteškoćama koja je rezultat zajedničkog rada studenata Enogastronomije na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi i njihovih profesora, a napisana je s ciljem da se osobe s intelektualnim poteškoćama educira o pravilnoj prehrani i pripremi nutritivno obogaćenih obroka.
"Chef na svoj način" sa slikovnim receptima ukusnih jela vrlo je važna u senzibilizaciji studenta za sve dionike društva, širenje stečenih znanja i vještina te edukaciju potrebitih. Daje to jednu novu, sretniju i empatičniju dimenziju procesu studiranja i formiranja studenata kao budućih stručnjaka u svom području.