SLATINA, Prva radionica u slatinskoj Ispostavi RZC Panonska Hrvatska, 12.10.2024., snimio Petar Žarković

Prva radionica u slatinskoj Ispostavi RZC Panonska Hrvatska

Petar Žarković
28.10.2024., 09:34
RADIONICE ZA UČENIKE

U slatinskoj OŠ Josipa Kozarca započeo s radom Centar izvrsnosti Regionalnog znanstvenog centra Panonska Hrvatska

SLATINA

U Osnovnoj školi Josipa Kozarca započeo je s radom Centar izvrsnosti Regionalnog znanstvenog centra Panonska Hrvatska. Riječ je o radionicama iz područja kemije, matematike, informatike, biologije, fizike, astronomije, tehničke kulture i povijesti namijenjenim učenicima od 5. do 7. razreda osnovnih škola sa slatinskog i orahovačkog područja, koje će se održavati subotom jednom mjesečno. Virovitičko-podravska županija je u proračunu osigurala sredstva za potrebe prijevoza učenika, prehrane, materijala za rad i naknade za predavače.

SLATINA, Učitelji Dejan Poje i Tijana Cvjetković, pročelnica Martina Bunić i v.d. ravnateljice Martina Grundler Hrala, 12.10.2024., snimio Petar Žarković

Učitelji Dejan Poje i Tijana Cvjetković, pročelnica Martina Bunić i v.d. ravnateljice Martina Grundler Hrala

Petar Žarković

Prvu skupinu učenika petih razreda slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića pozdravila je vršiteljica dužnosti ravnateljice škole domaćina Martina Grundler Hrala. – Ponosna sam što možemo započeti s ovim radionicama, mislim da je ovo veliko ulaganje u našu budućnost jer otvarate vrata inovacijama, vašoj kreativnosti i znatiželji, a s vama će raditi i usmjeravati vas dobri mentori. Osim što ćete učiti i raditi, družit ćete se i vjerujem sklopiti nova prijateljstva. – rekla je ravnateljica Grundler Hrala.

Učenicima se obratila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Virovitičko-podravske županije Martina Bunić. – Vaši učitelji radit će s vama nešto inovativno, drukčije, što možda ne možete imati u redovitoj svakodnevnoj nastavi, i nešto što će vas možda odrediti za srednjoškolsko, i kasnije za visokoškolsko obrazovanje. – rekla je pročelnica Bunić i pojasnila da županija počinje razvijati Centar jer je provodila projekt u koji su bili uključeni učenici s posebnim potrebama, a to znači i daroviti učenici i oni s teškoćama u razvoju, i sada ga treba nastaviti razvijati u ispostavama u OŠ Josipa Kozarca Slatina i u Osnovnoj školi Suhopolje. U Centru će ove školske godine sudjelovati pedesetak učenika u te dvije ispostave.

SLATINA, Prva radionica u slatinskoj Ispostavi RZC Panonska Hrvatska, 12.10.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković

Na prvoj radionici s učenicima su radili učiteljica fizike i tehničke kulture te robotike kao izvannastavne aktivnosti u OŠ Josipa Kozarca Tijana Cvetković i učitelj informatike i robotike u istoj školi Dejan Poje. Bila je to uvodna radionica u robotiku pod nazivom "Robotsko spašavanje žrtve", na kojoj su polaznici naučili kako programirati robota da radi što oni žele, da prati liniju, pali lampice, svira melodije i slično.