Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije na Sajmu EU projekata u Vinkovcima, svibanj 2024.

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije na Sajmu EU projekata u Vinkovcima

RA VSŽ
28.10.2024., 07:00
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: NIZ PROGRAMA RAZVOJNE AGENCIJE

Stručna su pomoć u svim područjima razvoja VSŽ-a

Ove godine prijavili su 120 projekata ukupne vrijednosti 57,2 milijuna eura, 62 su odobrena, a trenutačno su u provedbi 52

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije djeluje kao javna ustanova s javnim ovlastima od 2018. godine.

Vukovarsko srijemska riznica logotip

Vukovarsko srijemska riznica logotip

To znači kako im je zakon definirao pružanje usluga pripreme i provedbe projekata koji se financiraju iz raznih izvora financiranja kako za Vukovarsko-srijemsku županiju, koja je osnivač agencije, tako i za jedinice lokalne samouprave s područja VSŽ-a te javnih ustanova poput osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja, domova za stare i nemoćne i slično.

Brojni projekti

O radu Razvojne agencije VSŽ-a, trenutačnim aktivnostima i planovima za budućnost razgovarali smo s njezinom ravnateljicom Zrinkom Čobanković, koja nam je rekla kako u tekućoj godini imaju dosad prijavljenih 120 projekata ukupne vrijednosti 57,2 milijuna eura, 62 su dobila pozitivnu odluku o financiranju ukupne vrijednosti gotovo 30 milijuna eura, 25 projekata još je u evaluaciji, a u provedbi imaju 52 projekta vrijedna 30,4 milijuna eura.

- To su projekti koje pripremamo za javnopravna tijela s područja VSŽ-a, uglavnom projekti unaprjeđenja komunalne, gospodarske, socijalne, društvene i zdravstvene infrastrukture. Financirani su velikim dijelom iz nacionalnih izvora za koje naša ministarstva raspisuju natječaje, iz EU fondova - višegodišnjeg financijskog okvira, kao i iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti - navela je Čobanković i dodala kako među trenutačno aktualnima ima projekata iz različitih segmenata života i razvoja.

Posljednjih mjeseci angažirani su na pripremi projekata za natječaj za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole.

- Na popisu je 15-ak škola plus nekoliko dvorana, budući da je natječaj podijeljen na dvije grupe. Nedavno smo dobili i prvu odluku o izgradnji školske sportske dvorane OŠ Korođ u Općini Tordinci, a nedavno smo na natječaj koji je bio za gimnazije prijavili proširenje kapaciteta u vinkovačkoj Gimnaziji. U sklopu ITU mehanizma Grada Vinkovaca prijavili smo za tri općine izgradnju biciklističkih staza, s proizvođačkom organizacijom Crovita, u suradnji s VSŽ-om angažirani smo na projektima izgradnje logističkih distributivnih centara - istaknula je.

Plan razvoja

Također se pripremaju za drugi poziv Interreg prekograničnog programa Hrvatska - Srbija, pri čemu imaju gotove projekte, ali i ideje koje će doraditi jer nisu prošli na prvom pozivu.

- Početkom iduće godine ponovno će se otvoriti nacionalni natječaji više ministarstava, u najavi su i natječaji iz višegodišnjega financijskog okvira za energetsku obnovu javnih zgrada i oko toga surađujemo sa županijskom firmom Eko-sustav. Što se tiče provedbe, velikim dijelom uključeni smo u provedbu nacionalnih projekata koji se privode kraju i za njih se podnose završna izvješća. Nedavno su krenula tri Interreg prekogranična programa Hrvatska - Srbija čiji je korisnik Vukovarsko-srijemska županija - kazala je ravnateljica.

Također provode e-planove za općine, odnosno transformaciju i digitalizaciju prostornih planova jedinica lokalne samouprave, a aktualne su i aktivnosti na Planu razvoja 2021. - 2027. godine, za koji svake godine moraju napisati izvješće do 31. ožujka za prethodnu godinu, podnijeti ga resornom ministarstvu i prezentirati Županijskoj skupštini. U planu je početkom 2025. godine na Županijskoj skupštini donijeti odluku o pokretanju postupka izrade novog Plana razvoja. Žele na vrijeme krenuti u izradu kako bi imali sve spremno za novi, koji počinje s 2028. godine.

- Gradovi imaju svoje razvojne agencije koje isključivo rade za njih, eventualno poduzetnike i udruge sa svog područja, a mi smo tu za ostale. S lokalnim agencijama imamo odličnu suradnju i usluge pružamo svima koji žele s nama raditi - zaključila je Čobanković. 

U AGENCIJI JE ZAPOSLENO 33 LJUDI

Razvojna agencija VSŽ-a sudjeluje i u izradi plana socijalnih usluga i nedavno su sa županijskim Odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb izradili Akcijski plan djelovanja na području ovisnosti do 2026. godine za VSŽ.

U agenciji je zaposleno 33 ljudi, a Čobanković je navela kako ih financira Županija te se financiraju i iz tehničke pomoći Ministarstva regionalnog razvoja.

- U interesu nam je imati što više projekata i u pripremi i u provedbi, jer na taj način povlačimo sredstva za svoje plaće i pravdamo svoje postojanje - rekla je ravnateljica.