VLADIMIR GRGURIĆ
28.10.2024., 18:57
Sudjelovao 31 autora iz pet zemalja

Predstavljen udžbenik “Bolesti srca i krvnih žila”

ORAHOVICA

U sklopu 5. poslijediplomskog tečaja Rehabilitacija u kliničkoj medicini u Orahovici, koji organizira Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, predstavljen je novi udžbenik za studente medicinskih fakulteta "Bolesti srca i krvnih žila". Riječ je o uratku troje autora, prim. dr. sc. Aleksandra Včeva, prim. dr. sc. Gorana Krstačića i izv. prof. dr. sc. Antonije Krstačić. Dr. Krstačić je naglasio kako je to udžbenik za studente studija dentalne medicine i zdravstva i studija medicine, specijalizante i specijaliste dentalne medicine, kardiologije i interne medicine, pisan i usklađivan prema važećim hrvatskim i međunarodnim stručnim i znanstvenim smjernicama i preporukama te kliničkoj praksi u trenutku pisanja teksta.

- Ovo je kapitalno štivo na 577 stranica, u kojem je sudjelovao 31 autor iz pet europskih zemalja. U ovom su udžbeniku prvi put u Hrvatskoj na jednom mjestu objedinjene bolesti srca, ali i krvnih žila svih organa ljudskog tijela. Dosad smo imali sjajne primjere za bolesti srca i krvnih žila u sklopu naših udžbenika interne medicine, ali ovo je prvi put da imamo sve. Naprimjer, netko ima visok krvni tlak i dolazi kod mene kardiologa na pregled, ja prema laboratorijskim nalazima sumnjam na problem s bubrezima i osobu šaljem kolegi nefrologu, koji uočava neke promjene na oku, pa pacijenta šalje okulistu, koji je našao problem hipertenzije drugog ili trećeg stupnja i onda je zaključeno da osoba ima šećernu bolest koja mora biti pregledana od strane dijabetologa. Sve to stoji na jednom mjestu u ovom udžbeniku, jedan multidisciplinarni pristup kako bismo mogli pacijenta što prije zbrinuti i odrediti odgovarajuću terapiju – kazao je dr. Krstačić. Dodao je da se na tom sveučilišnom udžbeniku radilo pune tri godine te da je to već treći udžbenik u posljednjih šest godina koji radi Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek - uz ''Neurokardiologiju'', udžbenik koji je dobio Nagradu ''Akademik Andrija Štampar'' za izdavačko djelo, i "Kardioneurologiju", koji je dobio Nagradu ''Dr. Pavo Filaković''.

VLADIMIR GRGURIĆ

U nastavku promocije govorio je prof. dr. sc. Branislav Milovanović s Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Medicinskog fakultet Univerziteta u Beogradu, a na kraju se obratio se i dekan Fakulteta, prim. dr. sc. Aleksandar Včev.

- Nismo slučajno ovaj udžbenik promovirali u Orahovici, ovaj grad im vrhunske klimatološke uvjete za liječenje bolesti srca i krvnih žila i zato ovdje i završavamo radove na izgradnji i uređenju Centra za dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, a sve te prednosti vrlo su brzo uočili svi naši gosti, vrhunski medicinski stručnjaci iz raznih zemalja – kazao je Včev.

VLADIMIR GRGURIĆ