VINKOVCI - Održana prva Revija učenika orača vinkovačke Poljoprivredno šumarske školeLISTOPAD 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
28.10.2024., 16:26
Potaknuli ih uspjesi Davida Alekse iz Berka

Održana Revija učenika orača Poljoprivredno-šumarske škole

Zucić: Prošlo je vrijeme kada se govorilo da je poljoprivreda za neambiciozne

VINKOVCI

Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci – Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi i Udruga orača Vukovarsko-srijemske županije organizirali su prvu Reviju učenika orača. Na to su ih potaknuli uspjesi učenika te škole Davida Alekse iz Berka, polaznika agrotehničkog smjera, koji nije samo vrstan orač, već je i orački sudac.

Važna vještina

Podsjetimo, David Aleksa dvostruki je županijski šampion na natjecanju u oranju, pa je sudjelovao i na državnim prvenstvima orača te pobrao pohvale i nagrade. U Prelogu 2022. bio je četvrti, a iz Poreča se 2023. ponosno vratio kao viceprvak državnog natjecanja u oranju. Također, prošle godine s državnom reprezentacijom bio je na 68. Svjetskom natjecanju u oranju, gdje je sudjelovao kao sudac u mjerenju dubine. Ove je godine David opet viceprvak države u oranju plugom ravnjakom

- Kako bi nas bilo što više dobrih orača, pozvao sam kolege iz razreda i iz škole. Namjera je bila proširiti zanimanje za natjecanje u oranju, jer oranje je znanje i vještina od velike važnosti i na tome treba što više raditi – pojašnjava svoju ideju David Aleksa, koji je marljiv na očevu OPG-u, a sve je, kaže, krenulo uz pokojnoga djeda, s kojim je prvi put sjeo u traktor i od tada ne može zamisliti dan bez traktora ili, ako je tomu vrijeme, oranja.

VINKOVCI - Održana prva Revija učenika orača vinkovačke Poljoprivredno šumarske školeLISTOPAD 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Među četvoricom učenika koji su pokazali svoje znanje na Reviji učenika orača bio je i Josip Kuvedžić.

- Zadovoljan sam prvom brazdom, još mi nedostaje jedan prohod do tamo da otvorimo potpuno tu brazdu; malo je treba popraviti, izravnati, produbiti - pojašnjava Josip, budući poljoprivrednik i spretni orač.

Ravnateljica Poljoprivredno-šumarske škole Ružica Zucić podsjeća kako je cilj revije pokazati kompetencije koje učenici stječu tijekom školovanja.

- Oranje je jedna od najvažnijih tehnoloških operacija i kroz cijelo njihovo školovanje oranje je, kao osnovna obrada i priprema tla za sjetvu, nešto što se ponavlja od početka do kraja školovanja. Kada iziđu iz škole, naši učenici imaju određene kompetencije, ostvarili su određene ishode i spremni su za tržište rada - kaže Ružica Zucić dodajući kako velik broj učenika ili ima svoj OPG ili sudjeluje u obiteljskom OPG-u i bavit će se poljoprivredom, što je vrlo važno s obzirom na sve veću stratešku važnost proizvodnje hrane, a tako će biti i u budućnosti.

VINKOVCI - Održana prva Revija učenika orača vinkovačke Poljoprivredno šumarske školeLISTOPAD 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Zanimanje budućnosti

- Iako u današnjim uvjetima, kada su cijene repromaterijala znatno porasle i dalje rastu, hranu nije nimalo lako proizvesti, mi i dalje tvrdimo kako je prošlo vrijeme kada se govorilo da je poljoprivreda za one koji nisu ambiciozni. Naprotiv, poljoprivreda je zanimanje budućnosti, a onaj tko želi biti uspješan poljoprivrednik itekako mora odraditi dio obrazovanja i steći određene kompetencije i kvalifikacije – ustvrdila je Zucić.

VINKOVCI - Održana prva Revija učenika orača vinkovačke Poljoprivredno šumarske školeLISTOPAD 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Prvoj Reviji učenika orača potporu su dali Ministarstvo poljoprivrede i Vukovarsko-srijemska županija, pa su tom događaju nazočili državni tajnik Tugomir Majdak i županijske pročelnice - Jadranka Mustapić Karlić za obrazovanje i društvene djelatnosti i Magdalena Parat za poljoprivredu. Tom je prigodom predstavljena i monografija autora Ivice Kisića, Tugomira Majdaka, Siniše Hrgovića i Ivice Prpića, objavljena u povodu 30. obljetnice natjecanja u oranju u Hrvatskoj.