prilog vpž, listopad 2024.
kristijan toplak
27.10.2024., 11:59
Potpore za poduzetnike i obrtnike

VPŽ među tri najbolje županije u Hrvatskoj

Prema analizi portala župan.hr, Virovitičko-podravska županija među tri je najbolje županije po izdvajanju potpora za poduzetnike i obrtnike u 2023. godini. Ona je lani za poduzetnike i obrtnike izdvojila 355.456 eura ili 5,05 eura po stanovniku.

Virovitičko podravska županija već šestu godinu zaredom provodi razne programe potpora za poljoprivrednike, poduzetnike i obrtnike koji se bave proizvodnjom ili preradom, tradicijske obrte, poduzetnike početnike te sufinancira kamate na kredite. Ukupno se godišnje provodi sedam programa potpora, za koje se izdvaja 589,2 tisuće eura, dok je ukupan broj korisnika 284. Analiza portala župan.hr obuhvatila je poduzetnike i obrtnike, bez poljoprivrednika, te je stoga i iznos manji.

U Virovitičko-podravskoj županiji potpore se dodjeljuju kroz program potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva, kroz potpore za tradicijske obrte, izdvajaju se sredstva za subvenciju zakupa poslovnog prostora u Poduzetničke inkubatoru, a Županija subvencionira kamate kroz program "Žene, mladi i početnici" te kroz program "Kreditom do konkurentnosti".

- Sve mjere koje provodi Županija u funkciji su potpora gospodarstvu, a osobito poljoprivredi kao gospodarskoj grani koja uz prerađivačku industriju čini okosnicu našeg gospodarstva - sve s ciljem da se potakne ubrzan razvoj županije u svim segmentima gospodarskog života, ali i razvoja infrastrukture i društvenih djelatnosti. Svaka lokalna jedinica nastoji osigurati prikladne uvjete života građana, određene usluge lokalnoj zajednici, dobre uvjete poduzetništvu radi jačanja svoje ekonomske i fiskalne osnove. Tako ćemo zadržati ili lakše privući mlade, obrazovane, radno aktivne, poduzetne ljude, razviti pozitivne ekonomske procese i poduprijeti razvoj naše županije – kazao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz naglasak da se mjere nastavljaju provoditi i u 2025. godini.

Spomenimo da se poljoprivreda potiče izravnim potporama i subvencioniranjem kamata za proljetnu i jesensku sjetvu. n