NAŠICE -
ustupljena
27.10.2024., 11:36
SREDNJA ŠKOLA ISIDORA KRŠNJAVOGA NAŠICE OBILJEŽILA 70. OBLJETNICU

Škola obrazuje 880 učenika u 17 različitih zanimanja

 

Prije 70 godina, 10. rujna 1954., u Našicama je osnovana Gimnazija koja je djelovala u dvorcu Marka Pejačević, čime i službeno započinje srednjoškolsko razdoblje.

Ova velika i značajna obljetnica obilježena je prigodnom svečanošću u višenamjenskoj dvorani današnje Srednje škole Isidora Kršnjavoga, koja to ime nosi od 1993. godine

Uz prisustvo umirovljenika škole, nastavnika, stručnih suradnika, administrativnog i stručnog osoblja i uzvanika, održan je prigodan program koji je brojne okupljene odveo u prošlost, podsjetivši na najzaslužnija imena našičkog srednjoškolskog obrazovanja, ali i istaknuvši uspjehe, postignuća, promjene i planove.

Program je obogaćen glazbenim dijelom u izvedbi komornog orkestra Tamburaškog društva ''Dora Pejačević'' i školskog zbora, scenskim prikazom učenika Kiare Kojić i Antonia Pritišanca, ali i prigodnom izložbom o povijesti školstva te monografijom Srednje škole Isidora Kršnjavoga, koja predstavlja pravi školski vremeplov i bogatu riznicu informacija o ovoj srednjoškolskoj ustanovi.

Poseban trenutak bio je obraćanje Josipa Patajca, predstavnika prve generacije gimnazijalaca koji se prisjetio svog dugogodišnjeg rada, ali i uloge koju je škola imala u razvoju obrazovanja u Našicama. Četrdeset godina bio je zaposlenik srednje škole, a više od 30 ravnatelj. U svom govoru, uz emotivna sjećanja Patajac je istaknuo povijesni kontekst u kojem je škola nastala, posebnosti obrazovnog sustava tog vremena, predanost nastavnika za dobrobit učenika, te nagrade koje je škola osvojila. Naglasio je ponos zbog svog doprinosa u razvoju srednje škole u Našicama.

- Uspjeli smo izgraditi jednu od najvećih i najprepoznatljivijih škola u Hrvatskoj, ustanovu koja pruža perspektivu i na koju ovaj grad može biti ponosan. Škola je postala mjesto gdje roditelji i učenici mogu ostvariti svoje obrazovne potrebe, a meni je bila čast što sam kroz godine mogao doprinositi tom uspjehu - kazao je Patajac.

Srednju školu Isidora Kršnjavoga pohađa 880 učenika u 43 razredna odjela, u osam obrazovnih sektora i 17 različitih zanimanja, a funkcionalnost škole omogućuje 126 djelatnika.

- Naše najveće bogatstvo su učenici i nastavnici, Ulažemo u njihovo znanje i napredovanje, jer u vrijeme značajnih promjena, budućnost pripada onima koji uče i umiju se prilagoditi izazovima i zahtjevima vremena u kojem živimo. Zato sam ponosan zbog zapaženih rezultata po kojima je škola prepoznatljiva - istaknuo je ravnatelj škole Željko Filjak.

Čestitke na velikom jubileju uputili su gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Osječko- baranjske županije Miranda Glavaš Kul i zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić. Snježana Fridl n