Gizela i Ivan Kalinka

Gizela i Ivan Kalinka

Ivica Getto
27.10.2024., 15:11
MJESEC BARANJSKE KUHINJE

Nekoliko stotina gostiju kuhalo je i kušalo autohtona baranjska jela

DRAŽ

Bogatim baranjskim doručkom, svinjskim paprikašem i ''natrganim na goluba'' na Izletištu Kalinka u draškoj planini završila je treća manifestacija Mjesec baranjske kuhinje, koju kao zajednički projekt suorganiziraju neformalno udružene turističke zajednice s područja Baranje (TZ Baranje, TZ Općine Bilje - Kopački rit i TZ Općine Draž).

Mjesec baranjske kuhinje Izletište Kalinka

Mjesec baranjske kuhinje Izletište Kalinka

Ivica Getto
Ivica Getto

Cilj je povećati turističku konkurentnost Baranje gastronomskom ponudom i sadržajima te prezentirati starinska, pomalo zaboravljena jela. Svojevrsni je to gastroizlet regijom između Dunava, Drave i Mađarske, koji omogućuje i stjecanje novih znanja na edukativnim radionicama. Tijekom listopada manifestaciju je posjetilo nekoliko stotina gostiju iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva, koji su za 15 eura po osobi imali prigodu kušati tradicionalne delicije, sudjelovati u njihovoj pripremi i naučiti nešto o baranjskoj tradiciji. Kuhalo se u Čemincu, Zmajevcu, Lugu, Bilju, Duboševici i Dražu, a odzivom je zadovoljna direktorica TZ-a Općine Bilje - Kopački rit, nositelja projekta, Senata Majić.

Ivica Getto

- Zahvaljujući vrijednim domaćinima, manifestacija je bila odlična. Zadovoljna sam i brojem posjetitelja, što znači da ćemo projekt nastaviti. Štoviše, pokušat ćemo ga dodatno proširiti i obogatiti, pa bismo iduće godine manifestaciju trebali otvoriti Baranjskim stolom - kače Majić. Na stolu bi, kako i ime govori, trebali biti svi specijaliteti po kojima je Baranja poznata, kako oni ''suvremeni'' tako i oni koji se danas rjeđe pripremaju, a nekad su bili uobičajeni na trpezi. A na pripremu jednog od takvih odlučili su se Ivan i Gizela Kalinka, vlasnici Izletišta Kalinka u draškoj planini i smještajnih kapaciteta u Gajiću. Kuhali su, naime, "natrgano na goluba", osnosno golublji paprikaš s trgancima.

Ivica Getto

- Nekada je u selu bilo puno golubova, a sada nema ni ljudi ni golubova - priča u polušali Ivan Kalinka, objašnjavajući kako se bavi uzgojem konzumnih golubova. U kotliću je završilo devet dvomjesečnih ptica teških oko 600-tinjak grama. I dok se paprikaš krčkao, žene su izrađivale trgance, koji su par minuta prije kraja kuhanja završili u kotliću. U drugom loncu kuhao se svinjski paprikaš, za koji je zadužena bila Gizela, godinama kuharica u Hrvatskim šumama. Objašnjava kako se to jelo kuhalo tijekom svinjokolje, a u njemu je završio komad svježeg mesa (ruža), repovi, jezik, uši, rebra… Meso se “dinstalo” na luku, a prije kraja dodavali su se na četiri dijela izrezani krumpiri. Dakako da je sve začinjeno mljevenom baranjskom paprikom. I doručak kod obitelji Kalinka sastavljen je bio od domaćih suhomesnatih proizvoda, potom salenjaka, pogača, paštete od čvaraka… Turizmom se obitelj Kalinka bavi desetak godina, kada su u Gajiću otvorili smještajne kapacitete. Prije šest godina kupili su “plac” u planini i otvorili izletište kapaciteta za 50 ljudi, u kojemu organiziraju razne proslave poput krštenja, rođendana, imendana i slično. S tradicionalnim baranjskim instrumentima (gajde, tambure) goste je upoznao Filip Golubov-Car, direktor TZ-a Draž.