ĐakovoListopad 2024.Zjednica Makedonaca Braća Miladinovci iz Osijeka na grobu Strossmayera, položen vijenac
TISKOVNI URED
26.10.2024., 15:38
VIJENAC NA GROB BISKUPA

Zajednica Makedonaca Braća Miladinovci odala zahvalnost Strossmayeru

Zajednica Makedonaca "Braća Miladinovci" iz Osijeka u subotu je pohodila Đakovo, katedralu svetog Petra i u njezinoj kripti položila vijenac na grob velikog đakovačkog biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera, izvijestio je Tiskovni ured.

Znak je to poštovanja i zahvalnosti makedonskog naroda biskupu Strossmayeru koji je bio podrška braći Miladinov i pomogao objavljivanje njihove zbirke narodnih pjesama, 1861. godine. Ovom tradicionalnom posjetu Đakovu, s predstavnicima Zajednice Makedonaca Braća Miladinovci iz Osijeka bili su i članovi Folklornog studija Blaževski iz Skoplja koji sudjeluju u manifestaciji 27. Dani braće Miladinov.

Izaslanstvo je u Crvenom salonu Nadbiskupskog doma primio vlč. mr. Dario Hrga, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata, koji im je izrazio dobrodošlicu u ime đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranić jer je mons. Hranić odsutan, a prijamu su nazočil: podpredsjednik Zajednice Makedonaca Boris Trajanovski i Dragoljub Sijanovski, predstavnik makedonske nacionalne manjine za Osječko-baranjsku županiju, voditelj i članovi Folklornog studija Blaževski te drugi članovi Zajednice Makedonaca iz Osijeka. U ime gostiju na prijamu je zahvalio Dragoljub Sijanovski.