33. obljetnica "Sinova ravnice" u Županjifoto: Marija Lešić Omerović
Marija Lešić Omerović
26.10.2024., 14:29
OBRANA ŽUPANJSKE POSAVINE

Obilježena 33. obljetnica "Sinova ravnice" – 131. brigade HV-a

ŽUPANJA - Paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca brojnih izaslanstava i službom riječi, koju je kod Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Županje i županjske Posavine predvodio vlč. Matija Aušić, župnik Župe Preslavnog imena Marijinog u Vrbanji, obilježena je 33. obljetnica utemeljenja proslavljene 131. brigade HV-a.

33. obljetnica 131. brigade HV-afoto: Marija Lešić Omerović
Marija Lešić Omerović
33. obljetnica 131. brigade HV-afoto: M.L.O.
Marija Lešić Omerović

Osnovana je 25. listopada 1991. godine, a imala širok i složen prostor djelovanja na tromeđi Hrvatske sa Srbijom i BiH. Pod zapovjedništvom pukovnika Franje Krezića odbila je ugrozu i uspjela sačuvati područje i stanovništvo 16 naselja u županjskoj Posavini. O ozbiljnosti ugroze dovoljno govori i podatak da je Županja tijekom Domovinskog rata čak 1263 dana živjela u znaku stalne opće opasnosti. Kroz "Sinove ravnice" prošlo je 7800 pripadnika, poginulo ih je 58, a 172 su ranjena. Njihova će žrtva ostati zauvijek uklesana u temelje samostalne i neovisne hrvatske države. Ova je postrojba u odlučnim danima Domovinskog rata bila stožerna snaga obrane koja je pružila nadu i vjeru stanovništvu županjske Posavine. Svoju zadaću uspješno je i u potpunosti izvršila.

33 godine 131. brigade HV-afoto: M.L.O.
Marija Lešić Omerović

"Sinovi ravnice" bili su pravi bedem obrane najistočnijeg dijela Hrvatske i to se, poručeno je i danas u Županji, nikada neće i ne smije zaboraviti jer narod koji zaboravlja svoju prošlost nema budućnost. U programu, čiji je moderator bio umirovljeni bojnik HV-a Zvonimir Stjepanović, sudjelovala je i ŽPS "Mustre". Okupljanje u povodu obilježavanja 33. obljetnice osnutka brigade bilo je prilika da se suborci podruže i prisjete teških ratnih dana – dana ponosa i slave – tijekom kojih su časno i pošteno branili svoju Domovinu i izborili se za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a poginulima odaju počast i vječnu zahvalu.