SLATINA, Vijence i upaljene lampione položili su roditelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnici ostalih braniteljskih i stradalničkih udruga, 25.10.2024., snimio Petar Žarković

Vijence i upaljene lampione položili su roditelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnici ostalih braniteljskih i stradalničkih udruga

Petar Žarković
26.10.2024., 14:24
33. OBLJETNICA 136. SLATINSKE BRIGADE

Istinu nitko ne može izbrisati niti promijeniti!

Kroz brigadu je prošlo 2.300 branitelja, a za slobodu domovine svoje živote položile su 34 osobe

SLATINA

Na prigodnoj svečanosti obilježena je 33. obljetnica osnivanja slavne 136. slatinske brigade, postrojbe koja je dala nemjerljiv doprinos obrani i oslobođenju grada Slatine i slatinskoga područja te s ostalim postrojbama Hrvatske vojske sudjelovala u operaciji Papuk 91. kojom je stvoreno prvo oslobođeno područje od Bjelovara do Osijeka.

Utemeljena je 28. listopada 1991. godine od pripadnika samostalnog 64. bataljuna Zbora Narodne garde Slatina i drugih dragovoljaca sa slatinskog područja. Kroz brigadu je prošlo približno 2.300 branitelja, a za slobodu domovine svoje živote položile su 34 osobe.

SLATINA, Brigadni general Josip Černi, 25.10.2024., snimio Petar Žarković

 Brigadni general Josip Černi

Petar Žarković

– Poginuli hrvatski branitelji naš su zalog za jačanje zajedništva u miru i ovakva obilježavanja održavamo jer ih nikada nećemo zaboraviti i jer ih nosimo u srcu kao najsvjetliju točku jednoga vremena na ovim prostorima. Bez tih hrabrih ljudi veliko je pitanje bi li naša slatinska sredina, Virovitica i Orahovica1991. godine bila oslobođena. – rekao je ratni zapovjednik slatinske postrojbe brigadni general Josip Černi.

– Prvi pokolj dogodio se 4. rujna 1991. godine u Četekovcu, Balincima i Čojlugu, kad još niti jedna vojarna nije bila u rukama hrvatskih snaga pa branitelji nisu imali čime uzvratiti i onemogućiti srbočetničkim snagama takvu namjeru. Oslobođenjem vojarne u Slatini i ustrojem brigade stvoreni su uvjeti za oslobođenje papučkog područja zajedno s virovitičkom 127. brigadom, orahovačklom bojnom i požeškom postrojbom. Mještani Voćina bili su okruženi u kazamatu i nikako se nisu mogli izvući, a mi tada još nismo mogli učinkovitije djelovati kako bismo spriječili protivničke snage da izvrše onakav zločinački pokolj nad 47 ljudi. Strpljivim radom i hrabrim postupcima branitelja oslobodili smo Voćin, ali nažalost, okupatori su 13. na 14. prosinca izvršili zvjerstvo nad nedužnim ljudima, spalili mjesto i digli u zrak crkvu Gospe Voćinske. Zahvaljujući hrabrom ljudima u postrojbama Hrvatske vojske, slatinski kraj imao je već 1991. godine slobodan Božić i Novu godinu. – ispričao je ratni zapovjednik Černi.

SLATINA, Predstavnici 136. slatinske brigade, 25.10.2024., snimio Petar Žarković

Predstavnici 136. slatinske brigade

Petar Žarković
SLATINA, Josip Đakić, izaslanik izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, 25.10.2024., snimio Petar Žarković

Josip Đakić, izaslanik izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora

Petar Žarković
 
SLATINA, Zlatan Bašić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja i Marina Kraljić, 25.10.2024., snimio Petar Žarković

Zlatan Bašić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja i Marina Kraljić

Petar Žarković
SLATINA, Predstavnici Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine, 25.10.2024., snimio Petar Žarković

 Predstavnici Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine

Petar Žarković

Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade vijence i upaljene lampione položili su roditelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnici ostalih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Matom Bubašem, saborski zastupnik Josip Đakić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Zlatan Bašić i voditeljica Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić, predstavnici 136. slatinske brigade na čelu s predsjednikom HČZ Slatina Vladom Međumurcem i brigadnim generalom Josipom Černijem, zamjenik načelnika PU VPŽ Nenad Križić i načelnik PP Slatina Miroslav Babić, a uime Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine dožupan Marijo Klement, predsjednik GV Slatina Tomo Tomić, v..d. gradonačelnika Ilija Nikolić, slatinski gradski vijećnici te načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

SLATINA, Molitvu i svetu misu za branitelje predvodio je preč. Dragan Hrgić, 25.10.2024., snimio Petar Žarković

Molitvu i svetu misu za branitelje predvodio je preč. Dragan Hrgić

Petar Žarković
SLATINA, Predstavnici Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine, 25.10.2024., snimio Petar Žarković

Predstavnici Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine

Petar Žarković

Zajedničku molitvu kod spomenika, a potom i svetu misu za poginule hrvatske branitelje u župnoj crkvi sv. Josipa predvodio je župnik preč. Dragan Hrgić.

SLATINA, Svečanost u dvorani EPIcentra Suquoia Slatina, 25.10.2024., snimio Petar Žarković

Svečanost u dvorani EPIcentra Suquoia Slatina

Petar Žarković

Na prigodnoj svečanosti u dvorani EPIcentra Suquoia Slatina sve prisutne pozdravio je obnašatelj dužnosti gradonačelnika Ilija Nikolić, a o ratnom putu i značenju brigade govorio je njen ratni zapovjednik brigadni general Josip Černi, koji je posebno zahvalio župniku Hrgiću na svetoj misi za poginule branitelje te prisutnim ratnim zapovjednicima Ivanu Roštašu, Željku Žeželju, Martinu Starčeviću i Kazimiru Liblu na njihovoj hrabrosti, razboritosti i odlučnosti pri donošenju odluka u presudnim trenucima.

SLATINA, Saborski zastupnik Josip Đakić, 25.10.2024., snimio Petar Žarković

Saborski zastupnik Josip Đakić

Petar Žarković

Dožupan Marijo Klemet čestitao je hrvatskim braniteljima obljetnicu brigade i zahvalio im što su stvorili državu za mlađe generacije, a saborski zastupnik Josip Đakić izvojevane pobjede 136. brigade nazvao je stvarnim herojstvom te istaknuo kako prikazani film Felbar studija podsjeća slatinske branitelje na slavne dane njihove ratne prošlosti, njihove hrabrosti i odvažnosti, stradanja i pobjede. Naglasio je kako je istina snimljena i zapisana, i nitko je ne može izbrisati niti promijeniti.