Đakovo, katedralaBugarsko izaslanstvo položilo vijenac na grob JJ Strossmayera

Bugarsko izaslanstvo položilo vijenac na grob J.J. Strossmayera

26.10.2024., 15:47
U ZNAK ZAHVALE

Bugarsko izaslanstvo položilo je vijenac na grob Strossmayera, u katedrali pjevao zbor iz Plovdiva

U đakovačkoj katedrali nastupio je Djevojački zbor Evlompeja iz bugarskog Plovdiva, prethodno u petak navečer animirajući večernje misno slavlje koje je predvodio kancelar Nadbiskupskog ordinarijata vlč. mr. Dario Hrga. Uvodeći u koncert, koji je održan pod ravnanjem dirigentice Alije Hanse i uz klavirsku pratnju Jordanke Ivanove, vlč. Hrga je pozdravio i predstavnike bugarskog naroda na čelu s veleposlanicom u RH Ivom Krulevom, predstavnika bugarske manjine u Skupštini Grada Zagreba Peru Djankova, predsjednika bugarske zajednice u RH Raška Ivanova i druge.

ĐakovokatedralaListopad 2024.Večernje misno slavlje predvodio je vlč. mr. Dario HrgaTISKOVN

Večernje misno slavlje predvodio je vlč. mr. Dario Hrga

TISKOVNI URED
Đakovokatedralanastup Djevojačkgo zbora Evlompeja iz bugarskog Plovdiva

Nastup Djevojačkog zbora Evlompeja iz bugarskog Plovdiva

TISKOVNI URED

Istaknuo je činjenicu da je biskup Strossmayer poveznica između Đakovačko-osječke nadbiskupije i bugarskog naroda, a gostovanje Evmolpeje nastavak je jačanja veza dvaju naroda. Prigodne riječi uputio je i organizator događaja Raško Ivanov.

Bugarsko izaslanstvo položilo je vijenac na grob Strossmayera što je tradicionalna gesta ovog naroda u znak zahvalnosti za sve što je ovaj biskup i mecena učinio za bugarski narodni preporod, a pohodom Đakovu i Osijeku gosti su obilježili i bugarski narodni praznik Dan narodnih buditelja. Veleposlanicu Krulevu i ostale primio je i đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hrnaić.

ĐakovoNadbiskup Đuro Hrnaić primio je bugarsku velepsolanicu u RH, NJ.E. ivu KrulevuListopad 2024.

Nadbiskup Đuro Hrnaić primio je bugarsku veleposlanicu u RH Ivu Krulevu

TISKOVNI URED

Bugarke su se predstavile jednosatnim koncertom i, kako je izvijesito Tiskovni ured, oduševile su vrlo nježnim i skladnim pjevanjem Zbor je osnovan 2006. u Plovdivu i broji 50 članova. Okuplja djevojčice i djevojke od 8 do 19 godina iz 23 škole u Bugarskoj. Stalna koncertna postava broji 36 djevojaka i dosad je kroz svoje djelovanje u svijetu glazbene umjetnosti odgojio više od tri stotine djece.

Nositelj je titule "Ambasador dobre volje". Repertoar uključuje pjesme na 17 jezika, uglavnom četveroglasne a cappella skladbe koje predstavljaju različita razdoblja i stilove – od gospela i spirituala preko renesansnih, klasičnih i romantičnih i suvremenih skladbi, do sakralne glazbe i veselih narodnih pjesama. Dosad su održali više od 400 koncerata u zemlji i inozemstvu.