SLATINA, Stručni skup DV Zeko, 24.10.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković
25.10.2024., 21:46
STRUČNI SKUP ODGAJATELJA

"Zlatne niti djetinjstva"

Razmotreni su inkluzija, suradnja s roditeljima, utjecaj ekrana, zdravlje, djeca s teškoćama u razvoju…

 

Obilježavajući 50 godina rada, Dječji vrtić Zeko organizirao je (u četvrtak i petak) dvodnevni stručni skup pod nazivom "Zlatne niti djetinjstva, interdisciplinarni pristup u jačanju pedagoških kompetencija", namijenjen odgajateljima, učiteljima, stručnim suradnicima, ravnateljima, pa i roditeljima i svima koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece rane i predškolske dobi.

Govoreći o velikom značenju predškolskog odgoja i obrazovanja, na otvorenju skupa v.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Zeko Helena Hegediš istaknula je da je vrtić prva stepenica u odgojno-obrazovnom sustavu, a "odgojiteljice su prve koje prepoznaju, otkrivaju i pomažu svakom djetetu i njihovim roditeljima da sve svoje potencijale, talente, vještine, znanja, ali i poteškoće, usmjere ka lakšem i boljem rješavanju izazova u budućnosti".

SLATINA, DV Zeko ove godine obilježava 50 godina postojanja i rada, 24.10.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković

Ona je zahvalila Gradu Slatini, Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Obiteljskom centru Virovitica, Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, Centru za sigurniji internet, Domu zdravlja Virovitičko-podravske županije, Integra Consultingu te djelatnicima Dječjeg vrtića Zeko i svima koji su iz tih ustanova sudjelovali u stručnim izlaganjima i koji su pomogli u organizaciji skupa. Posebnu zahvalu uputila je najzaslužnijima, psihologinji Mariji Žigmundić Kiš i pedagoginji Karmeli Volf.

Godine 2021. započela je suradnja Grada Slatine i osječkog Sveučilišta J. J. Strossmayera pa je u Slatini otvoren dislocirani studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Pozdravljajući sve nazočne uime dekanice fakulteta prof. dr. sc. Emine Berbić Kolar i voditeljice studija prof. dr. Irelle Bogut, docentica dr. sc. Zvjezdana Penava Brekalo s tog fakulteta izrazila je veliko zadovoljstvo ostvarenom suradnjom.

– Jako nam je drago da smo ove godine uspjeli ispratiti 30 studentica prve generacije Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja ovdje u Slatini, i upisati četvrtu generaciju. To je dokaz da studij postoji, da dobro surađujemo, i vjerujemo da će nas gradska uprava podržati u nastojanjima da uspijemo ostvariti i bolje uvjete za studij Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Boravak našeg fakulteta na ovim prostorima sigurno će utjecati, i utječe već, na kvalitetu življenja svih ljudi koji ovdje borave, a prvenstveno ćemo zadovoljiti potrebe za kvalitetnim odgojem i obrazovanjem naših najmanjih – rekla je doc. Penava Brekalo.

SLATINA, Stručni skup DV Zeko, 24.10.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković

Izrazivši zadovoljstvo i zahvalu Dječjem vrtiću Zeko za organizaciju, stručni skup otvorio je obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić. Program skupa uključivao je predavanja, radionice i cijeli niz aktivnosti s ciljem ostvarivanja bolje suradnje s roditeljima, inkluzije i promicanja važnosti dječjih prava u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Neke od brojnih tema izlaganja bile su značenje tjelesnih aktivnosti za djecu predškolske dobi, utjecaj ekrana i suvremenih tehničkih pomagala, rad s djecom s teškoćama u razvoju, zdravlje djece predškolske dobi… 

SLATINA, Helena Hegediš, v.d. ravnateljice DV Zeko, 24.10.2024., snimio Petar Žarković

Helena Hegediš, v.d. ravnateljice DV Zeko

Petar Žarković
SLATINA, Doc. dr. sc. Zvjezdana Penava Brekalo, 24.10.2024., snimio Petar Žarković

Doc. dr. sc. Zvjezdana Penava Brekalo

Petar Žarković
SLATINA, Ilija Nikolić, v.d. gradonačelnika Slatine, 24.10.2024., snimio Petar Žarković

Ilija Nikolić, v.d. gradonačelnika Slatine

Petar Žarković