NAŠICE

NAŠICE

25.10.2024., 20:31
Našičanke se odazivaju na preglede

Samopregled dojke jedanput mjesečno

 

U hotelu Park u Našicama održano je predavanje o rizicima nastanka bolesti i prevenciji raka dojke, a u povodu obilježavanja listopada kao Mjeseca borbe protiv raka dojke. Predavanje je održao dr. Samir Haj Barakt, v. d. voditelja Odjela kirurgije Opće županijske bolnice Našice.

Govoreći o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju raka dojke, poznati našički kirurg istaknuo je važnost samopregleda, odazivanja na preventivne preglede i multidiscipliniran pristup liječenju.

- Mjesec borbe protiv raka dojke mjesec je u kojem svim ženama želimo objasniti važnost odlaska na preglede. Posebno se to odnosi na mlađe osobe, kojima valja usaditi svijest o važnosti brige za vlastito zdravlje. Sve žene, posebno one koje u obitelji imaju oboljele od karcinoma, kao i sve one koje su u povećanom riziku, trebale bi se odazivati na preglede. Prije svega, trebale bi učiniti ono što mogu, a to je redoviti samopregled dojke - kazao je dr. Samir Haj Barakat.

U dobi između 35. i 45. godine žene bi jedanput mjesečno same trebale pregledati dojke, a jedanput u godini preporuča se pregled dojki ultrazvukom. Nakon 45. godine preporuka je jedanput mjesečno samopregledavanje dojke, a jedanput u godini obaviti pregled dojki ultrazvukom ili mamografijom.

Okupljene žene informirao je o liječenju raka dojke.

- Liječenje se danas odvija u multidiscipliniranom timu. Mi u našoj bolnici nemamo onkologa, ali smo povezani s Onkologijom KBC-a Osijek, s kojom imamo jako dobru suradnju. Nakon COVID ludila vraćamo se polako u normalu, što rezultira i ranijim otkrivanjem karcinoma dojke. To je bolest koja s može pobijediti, no bitno je doći na vrijeme - poručio je.

Istaknuo je kako se žene na našičkom području odazivaju preventivnim pregledima.

- Žene na našem području u priličnom se broju odazivaju na preglede i u tome dosta dobro stojimo i u odnosu na Osječko-baranjsku županiju, ali i na cijelu Hrvatsku. Ponosam sam na to, jer živjeti u gradu u kojemu žene vode brigu o svom zdravlju znači da smo i mi muški nešto dobro učinili i dali im podršku - zaključio je.

Sudionice predavanja imale su priliku čuti i stručne savjete o tome kako pravilno obavljati samopregled dojki te prepoznati rane simptome.
S. Fridl n