Ivica Getto
25.10.2024., 20:27
STIPENDIJE ZA SVE STUDENTE

Belomanastirski studenti primat će 140 € mjesečno. Iznos stipendija povećan za 50-ak posto

U odnosu na 2016./17. godinu iznos studentskih stipendija ove je godine veći za više od 100 posto

 

Grad Beli Manastir osigurao je sredstva za isplatu 64 studentskih stipendija za akademsku godinu 2024./2025., koje će iznositi 140 eura mjesečno.

Natječaj je otvoren do 8. studenoga, a u odnosu na prošlu godinu iznos stipendija povećan je za 50-ak posto, pri čemu treba dodati kako je broj isplata baziran na onom prošlogodišnjem. Lani je, naime, svaki belomanastirski student koji je ''prošao'' na natječaju mjesečno dobivao po 93 eura. A u Gradu uvjeravaju da su stipendiju dobili svi studenti s područja Belog Manastira i prigradskih naselja Branjinog Vrha, Šećerane i Šumarine. Dio studenata odustao je od gradske stipendije jer su dobili županijsku ili državnu, što znači da su i oni ''ispod crte'' u konačnici bili zadovoljni. U Gradu nemaju informacije da je netko od studenata ostao bez stipendije.

- Osnovni cilj nam je još od prije nekoliko godina bio da stipendiju isplatimo svim studentima s područja grada i prigradskih naselja. Ove godine osigurali smo broj isplata na prošlogodišnjoj razini, ali je iznos pojedinačnih stipendija znatno povećan. Vjerujem da se malo gradova može pohvaliti takvim iznosom. Ima onih koji isplaćuju veću, ali i manju stipendiju, no statistički gledano, uvjeren sam da smo pri vrhu - kaže Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, naglašavajući kako je povećanje iznosa stipendija inicirao Savjet mladih, odnosno predsjednik Gradskog vijeća Igor Pavelić. Naglašava kako je povećanje stipendija sukladno s enormnim povećanjem troškova, počevši od literature, prijevoza ili smještaja, pa sve do samo naizgled uz studij nevezanih razloga, poput cijena prehrambenih artikala...

Natječaj za četiri kategorije studenata

I ove godine natječaj je raspodijeljen u četiri kategorije. Odnosi se na dodjelu 12 stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja (doktor medicine, doktor dentalne medicine, doktor veterinarske medicine, magistar/specijalist struke u području farmacije, logopedije, edukacijske rehabilitacije, socijalne pedagogije, matematike i računarstva, fizike, strojarstva, geografije - nastavnički smjer, geodezije i geoinformatike, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, građevine i arhitekture. Dvadeset je stipendija za nadarene studente, potom 12 stipendija na osnovi socijalnog statusa te 20 stipendija za studente koji su djeca hrvatskih branitelja i stradalnici Domovinskog rata.

A koliko su posljednjih godina porasle stipendije belomanastirskim studentima dovoljan je dokaz tablični presjek koji smo dobili iz gradske uprave, u kojemu se vidi da je iznos stipendija za, primjerice, akademsku godinu 2016./2017. bio 66,36 eura, a 2020./21. porastao je na 92,91 euro. Takav je bio sve do raspisivanja ovogodišnjeg natječaja, kada je porastao za više od 50 posto. Treba istaknuti kako su iznosi stipendija u Belom Manastiru za tekuću akademsku godinu tek nešto manji od županijskih, što dosad i nije bio slučaj. Računica kaže kako je Grad za stipendije izdvojio gotovo 90.000 eura, što je respektabilan iznos, itekako dovoljan za ne tako male investicije.