VINKOVCI - 28. sjednica Županijske skupštine vukovarsko-srijemske listopad 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
24.10.2024., 16:07
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA VSŽ-a

Županji 30.000 € žurne pomoći za štete od dvije tuče

Boži Galiću Počast VSŽ-a, Nagrada za životno djelo dodijeljena Zdenku Rečiću i Milanu Paunu

VINKOVCI

Na 28. sjednici Županijske skupštine vukovarsko-srijemske bilo je riječi i o polugodišnjem izvješću o izvršenju proračuna, o čemu je govorio i predsjednik Skupštine Dražen Milinković ustvrdivši kako su prihodi poslovanja sukldani s planom.

- Izvršenje je oko 54 posto, rashodi poslovanja su u tim okvirima, nema ni manjka, ni viška. Veliko nam je rasterećenje nastalo otkako je vinkovačku bolnicu preuzela država, tako da nam ne pravi probleme oko samog funkcioniranja i proračuna – pojasnio je Milinković.

Žurna odluka o isplati sredstava pomoći za štete nastale tijekom nepogode od tuče na županjskom području u lipnju i srpnju ove godine jedna je od glavnih donesenih na sjednici.

- Tuča je, nažalost, u dva navrata pogodila županjsko područje i izazvala katastrofalne posljedice. U skladu s tim, na prijedlog zamjenika koji obnaša dužnost župana Franje Oreškovića donosimo odluku o dodjeli žurne pomoći u iznosu od 30.000 eura. Žurna pomoć stavka je u proračunu Vukovarsko-srijemske županije koja se dodjeljuje u svrhu uklanjanja djelomičnih posljedica prirodnih nepogoda. Općina Bošnjaci dodjelom iz državnih rezervi dobila je sredstva rješenjem Vlade, a dio grada Županje sanirat ćemo iz naše žurne pomoći – obrazložila je Magdalena Parat, županijska pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu.

Općina Tompojevci dobila k. č. škole

Skupštinski zastupnici donijeli su i odluke o izmjeni Programa za održavanje sustava javnog navodnjavanja “Blata - Cerna”, “Sopot”, “Ervenica” i “Lipovac” za 2024. godinu te još nekoliko suglasnosti vezanih za školstvo, poput one o darovanju katastarske čestice u vlasništvu OŠ Čakovci Općini Tompojevci.

Na Županijskoj skupštini skupštinari su većinom glasova prihvatili prijedlog da bivšem vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću bude dodijeljena Počast Vukovarsko-srijemske županije "za izniman doprinos općem napretku te promicanju položaja i ugleda Vukovarsko-srijemske županije", navodi se u obrazloženju.

Također su odlučeni i laureati za Nagradu za životno djelo, a to su Zdenko Rečić, donedavni dugogodišnji ravnatelj Gradskog kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci, iz područja kulture i Milan Paun, novinar Hrvatskog radija Vukovar, za područje znanosti, obrazovanja i novinarstva. Nagrade Vukovarsko-srijemske županije pripale su Zagonetačkom društvu Vinkovci, Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije, Ivanu Dejanoviću i Lidiji Miletić, a Povelju će dobiti Marija Bošnjaković, Tamburaški orkestar HKGD-a "Dunav" Vukovar, Vinkovačka televizija, Humanitarna udruga "Branitelj pomaže branitelju", Udruga slijepih Vukovarsko-srijemske županije, Udruga Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, Muška pjevačka skupina "Lipa" Vinkovci i Udruga za pomoć i podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima "Tko se boji sutra još?" iz Vukovara.