slavonija...vinkovci...03.01.2024.zavod za hitnu medicinu vsz; urucena tri nova vozila nabavljena za zavod decentrliziranim sredstvima vukovarsko-srijemske zupanije; foto Gordan Panić

Ilustracija

Gordan Panić
24.10.2024., 19:17
PRIJAVA PROTIV HITNE SLUŽBE U VSŽ-u

Šota: Ne smijemo se igrati životima ljudi

Ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je od ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu da ispita navode i utvrdi činjenične okolnosti iz pritužbe koju je Ministarstvu uputio Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine, vezano uz teškoće u organizaciji djelatnosti hitne medicinske službe u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Objašnjenje o čemu se točno radi, zatražili smo u četvrtak od Danijela Šote, koji nam je rekao kako je prema odluci ravnatelja i Stručnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije "naglo odlučeno da će hitne transporte iz bolnica u Vukovaru i Vinkovcima voziti ekipe hitne pomoći koje su trenutno na terenu".

“Dakle, kada iz bolnica odrede da je nužno nekoga prevesti u, primjerice, Osijek ili Zagreb, dispečer šalje ekipu s terena i time gubimo ekipu koja je na terenu, bilo da je riječ o Timu 1 ili Timu 2, odnosno o timu s liječnikom ili bez liječnika. Mreža timova je rađena u suradnji s Ministarstvom zdravstva i stručnjacima koji su procijenili potrebe, one su definirane i ne smijemo se igrati životima ljudi, jer na ovaj način dio područja ostaje nepokriven", naveo je Šota i dodao kako drži da ovakav način organizacije nije u skladu sa zakonom.

Zbog toga je, kaže, podigao kaznenu prijavu protiv poslodavca, jer nije reagirao na upozorenje, nego je odluka potvrđena i na Stručnom vijeću. "Radi se o svjesnom dovođenju ljudi u opasnost i ako Državno odvjetništvo prihvati kaznenu prijavu kao opravdanu za ravnatelja i šeficu službe, proširit ću je i na Stručno vijeće i osobe zadužene za kvalitetu rada, jer se nisu usprotivili odluci", poručio je predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine.

Od ravnatelja Hitne medicinske službe Vukovarsko-srijemske županije Mate Matića zatražili smo očitovanje o Šotinim navodima da odlukom dovode u opasnost živote ljudi, a odgovor u pisanoj formi, koji je potpisala voditeljica Službe hitne medicine, doc. dr. sc. Jelena Kovačević, prenosimo u cijelosti: “Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije organiziran je u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (NN 100/18, 125/19, 147/20, 119/22, 156/22, 33/23, 36/24) i prijelaznim odredbama Pravilnika o organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine i sanitetskog prijevoza (NN 64/24), a sve u cilju zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata. Stoga snažno odbacujemo neutemeljene pritužbe navedene u vašem upitu”, stoji u odgovoru voditeljice Službe hitne medicine.