Predstavljanje 19. broja Vukovarskog zbornika, glasila Ogranka Matice hrvatske Vukovar
ROBERT MATOUŠEK
24.10.2024., 16:03
NOVI BROJ ZBORNIKA

Nastavak priče o povijesti Borova

VUKOVAR

U okviru programa Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Pastoralom centru sv. Bone u Vukovaru u srijedu je predstavljen 19. broj Vukovarskoga zbornika, godišnjega glasila Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru. Prema riječima urednika Milana Pauna, i ovaj broj glasila sadrži radove o različitim temama - od stručnih radova, povijesnih istraživanja, sjećanja na ljude i događaje, pjesama i priča do prikaza događanja u kulturi.

- Donosimo 16 radova koje je napisalo 13 autora, najviše je njih iz Vukovara. Primjerice, u drugom, završnom dijelu priče o prodavaonicama Borova Ivica Žabić, među ostalima, piše o trgovinama u Osijeku, Vinkovcima, Rijeci, Opatiji, Zadru, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku. Osim faktografije o tim trgovinama, donosi i niz zanimljivih priča i ljudskih sudbina. Zanimljiv je podatak kako se u vrijeme Dubrovačke Republike zanatske radnje nisu zaključavale, samo bi vlasnik preko ulaza stavio metlu kao znak da kupci ne ulaze. U Zadru navodi zanimljive usporedbe cijena, pa čitamo kako su Batine cipele stajale između 19 i 35 lira. Zadar je tada pod okupacijom Italije, dok je dnevna plaća 10 lira, litra vina u gostionici stoji jednu liru, kilogram pečene janjetine tri lire, toliko je i litra ulja, vjerojatno maslinova. Znači, za cipele je trebalo raditi dva do tri dana i gledano današnjim očima, bile su skupe - naveo je Paun.

Naglasio je kako se, opisujući trgovine u Makedoniji, Žabić osvrnuo i na nekoliko književnih djela koja su bila inspirirana Batinim trgovinama.

- Kočo Racin u pjesmi "U Strugi dućan da imam" u zbirci "Beli mugri", prvoj zbirci pjesama na makedonskom jeziku, koja je, usput rečeno, tiskana u Hrvatskoj, piše o propadanju zanatlija postolara kada je Bata otvarao trgovine. Inače su se ti postolarski cehovi žestoko bunili protiv Bate u svim gradovima gdje je Bata otvarao trgovine, organizirali prosvjede i utjecali na vlasti da ne dopuste Bati otvaranje trgovina. O posljedicama za njihov zanat najbolje govori podatak da je samo u Gostivaru nakon otvaranja Batine trgovine propalo 50 postolara zanatlija - istaknuo je Paun i dodao kako je o toj temi Risto Krle napisao dramu "Milijuni mučenika" čiji je prvotni naziv bio "Bata", no ravnatelj kazališta u Skoplju tražio je od autora da Batu izbaci iz naslova i cijeloga teksta, što je autor i učinio.

Za zbornik je i ovoga puta pisao stalni suradnik Ivica Ćosić Bukvin i to o austro-ugarskim postrojbama u kojima su vojnici bili ljudi naših krajeva, a Stjepan Tomislav Krčelić o stanovništvu Drenovaca. Opisujući ih zapravo daje širu sliku života u Slavoniji kroz povijest do današnjih dana, jer bi se slične priče mogle napisati o sudbini mještana mnogih naselja.

- Brankica Ban popisuje i opisuje knjige u Jeronimskoj knjižnici Franjevačkog samostana u Vukovaru. Zdenka Horvat prisjetila se slavonskih narodnih običaja iz vremena svoga djetinjstva, a Ivan Hubalek popisao je neke viđenije vukovarske Čehe u 19. i 20. stoljeću - naveo je urednik Vukovarskog zbornika.