IVICA GETTO
23.10.2024., 17:22
OBILJEŽEN DAN POSEBNIH ODJELA

U OŠ dr. Franje Tuđmana 36 učenika u posebnim odjelima

BELI MANASTIR

Međurazrednim projektom Tjedan zajedništva OŠ dr. Franje Tuđmana obilježila je u srijedu Dan posebnih odjela, koje polaze djeca s posebnim potrebama.

- U našoj školi postoje i posebni odjeli koje u ovom trenutku pohađa 36 učenika s poteškoćama, raspoređenih u sedam razrednih odjela - ističe Lidija Šumiga, ravnateljica belomanastirske osnovne škole, naglašavajući kako su na Dan posebnih odjela pozvali predstavnike škola koji surađuju s njihovom školom, među kojima predstavnike OŠ Darda, koja također ima posebne odjele, ali u nešto drukčijem obliku, osječke škole "Ivan Štark" te škole A.G. Matoša iz Vinkovaca. S nastavnicima stigli su i učenici spomenutih škola koji su sudjelovali u sportskom dijelu obilježavanja, natječući se u raznim sportskim aktivnostima. Voditeljica posebnih odjela Svjetlana Babić kaže kako s učenicima radi osam edukacijskih rehabilitatora te kako im popratno pomažu učitelji tjelesne i zdravstvene kulture, vjeroučitelj i ostali. Naglašava problem s kadrom, dodajući kako, nakon što je počeo raditi fakultet u Osijeku, očekuje priljev nove radne snage. Objašnjava da svako dijete koje polazi njezine odjele mora proći procjenu sposobnosti, nakon čega stručno povjerenstvo donosi odluku je li ono za posebne programe ili redovitu nastavu.

- Ima tu i malo utjecaja pojedinih roditelja koji ponekad teško prihvaćaju situaciju i žele da im djeca pohađaju redovitu nastavu - kaže Babić. Napominje kako učenici koji rade po posebnom programu u razredima imaju mogućnost nastavka školovanja u srednjoj obrtničkoj školi u Osijeku za neka pomoćna zanimanja, dok oni koji se nalaze u odgojno-obrazovnim skupinama za stjecanje kompetencije ostaju u školi do 21. godine, nakon čega za njih nema daljnjeg obrazovanja.

- U ovom trenutku u dvije obrazovne skupine 12 je takvih učenika - podvlači Babić.

Inače, škola za djecu s posebnim potrebama u Belom Manastiru djeluje od 1966. godine i jedna je od najstarijih u Osječko-baranjskoj županiji. Podsjetimo, škola je, pri tadašnjoj OŠ "Jovan Lazić" osnovana odlukom Izvršnog vijeća ondašnje Općine Beli Manastir. Prvi odjel imao je četiri učenika, a o njima se, kao i brojnim ostalim generacijama, skrbila voditeljica Ljubica Fišeković, koja je u školi dočekala i mirovinu. Nekada su u tu školu znala ići i po 104 učenika u jednoj generaciji, dok ih se u godinama poslije mirne reintegracije upisuje između 30 i 42. Osnovni je cilj integracija učenika, a činjenica kako je njihov broj manji u odnosu na prije ne znači i da se smanjuje broj djece s teškoćama u razvoju.