Tin Čuraj, Hrvoje Šimunović i Strahinja Kolarević

Tin Čuraj, Hrvoje Šimunović i Strahinja Kolarević

Ivica Getto
23.10.2024., 07:00
BELI MANASTIR

Najbolji kuhari: Strahinja i Tin osvojili su žiri na 18. Zlatnoj jabuci

Belomanastirski đaci pripremali svinjski file s tikvom i prhko tijesto s jabukom

BELI MANASTIR

Već smo isticali kako je belomanastirska Druga srednja škola, točnije tamošnja usmjerenja u sektoru turizma, za Baranju na neki način ono što je opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu na državnoj razini.

U toj obrazovnoj ustanovi, naime, u turističkom se sektoru obrazuju učenici u tri zanimanja - četverogodišnje zanimanje hotelijersko-turistički tehničar i trogodišnja zanimanja kuhar i konobar. Hotelijersko-turistički tehničari upisuju fakultete i uspješno ih završavaju, a mladi kuhari i konobari postizali su zapažene rezultate na raznim natjecanjima, sudjelovali u brojnim zanimljivim projektima. Dio bivših učenika radi u poznatim baranjskim i drugim restoranima. Jedan u nizu uspjeha zasigurno je osvojeno prvo mjesto na nedavnoj 18. Zlatnoj jabuci, održanoj u vinkovačkom restoranu Barunk Trenk. Riječ je o kulinarskoj reviji - natjecanju koje organizira Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije, a ove je godine naglasak bio na mladim učenicims i njihovu educiranju. Zadana tema 18. Zlatne jabuke bile su ''varijacije na temu'' svinjskog filea s butter tikvom, a svi su natjecatelji pripremali i prhko tijesto s punjenjem od jabuka. Komisija je odlučila da su najbolja jela od tih namirnica (uz dodatke onih po vlastitom izboru koje su bile u košarici namirnica) pripremili Strahinja Kolarević i Tin Čuraj iz Druge srednje škole Beli Manastir. Kuhali su sami, bez ičije pomoći, a za natjecanje ih je nekoliko dana pripremao njihov mentor, profesor kuharstva Hrvoje Šimunović. Jela su doveli do savršenstva, što su priznali i članovi komisije, naglasivši kako su uradci profesionalno odrađeni.

Svinjski file i pire od butter tikve

Svinjski file i pire od butter tikve

Ivica Getto

- Priprema tog jela prilično je zahtjevna, no profesor me podučio raznim kulinarskim trikovima - priča Strahinja, učenik trećeg, završnog razreda Druge srednje, koji je bio zadužen za pripremu glavnog jela. U kuhanje je zaljubljen od malih nogu, pa se i u budućnosti vidi kao kuhar. Voli kuhati sve, ali preferira i pripremati i jesti mesna jela. Potječe iz obitelji koja se već niz godina bavi proizvodnjom baranjskih suhomesnatih delicija, a posjetitelji karanačkih vašara, primjerice, mogli su ga vidjeti na obiteljskom štandu… Belomanastirac Tin pak obožava pripremati slastice, pa je komisiju oduševio njegov desert, obogaćen slastičarskom kremom. I on priznaje kako je mnogo naučio od profesora Šimunovića.

- Još kao učenik drugog razreda osnovne škole na plakat koji smo u razredu izrađivali napisao sam kako ću kada odrastem biti kuhar - prisjeća se, naglašavajući kako mu u obitelji nitko nije profesionalni kuhar, a kao i Strahinju, prvim ga je kulinarskim koracima naučila baka. Učenik je završnog razreda, ali planira upisati još godinu dana HTT-a.

Prhko tijesto s jabukama

Prhko tijesto s jabukama

Ivica Getto

Belomanastirske srednjoškolce kulinarskom umijeću podučava mladi profesor kuharstva Hrvoje Šimunović, koji je kuhinju zavolio od malih nogu, krenuo u školu za kuhara, položio majstorski ispit… i završio u školi. Radi i u pizzeriji u Donjem Miholjcu.

- Budući da smo u Baranji, uvijek je naglasak na tradicionalnim jelima. No učenike nastojim naučiti i ponešto o modernoj kuhinji, posebice molekularnoj. Dakako da prednost dajemo domaćim namirnicama – objašnjava, dodajući kako je zadovoljan što se broj učenika u spomenutim razrednim odjelima povećava.