Ustupljena fotografija
22.10.2024., 17:53
HZZ - ISPOSTAVA NAŠICE

Na području Grada Našica nezaposlenih čak 20,6 posto manje nego u rujnu 2023.

NAŠICE

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Osijek, krajem rujna zabilježeno je smanjenje nezaposlenosti u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine u svim ispostavama, a po padu prednjače Našice.

U Našicama je stopa nezaposlenosti smanjena za čak 20,6 posto ili 365 osoba manje u odnosu na isti mjesec prošle godine. Najizraženije smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je na području Grada Našica. Krajem rujna evidentirano je 646 nezaposlenih osoba, što je 191 osoba manje nego u rujnu 2023. godine. Gledano prema spolu, krajem rujna 2024. evidentirano je 228 nezaposlenih muškaraca i 418 nezaposlenih žena.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba ističe kako smanjenje nezaposlenosti prati pozitivan trend u gospodarstvu Našica. ''Potvrda je to da se isplate sve mjere koje Grad provodi, a kojima se potiče gospodarski razvoj. Nisu to samo potpore poduzetnicima, nego i ulaganja u poduzetničku infrastrukturu'', ističe Kašuba.

Program potpore poduzetništvu sadrži šest mjera. Najznačajnije su potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje. Za svaku novozaposlenu osobu sa VSS spremom dodjeljuje se 1000 eura, a za srednju stručnu spremu 670 eura. Za osobe s NKV spremom potpora iznosi 400 eura.

Tu su i potpore za izradu projektnih prijedloga za natječaje EU-a, za ulaganje u standarde kvalitete te za razvoj i unapređenje poslovanja. Također i za promociju na sajmovima te pokretanje gospodarskih aktivnosti.

Grad Našice je za poduzetnike osigurao i poticajne uvjete za kupnju zemljišta u Industrijskoj zoni. Kroz poticajnu cijenu u Centru industrijske zone, čija je izgradnja pri kraju, omogućit će se poduzetnicima početnicima pokretanje posla, čime će se utjecati i na otvaranje novih radnih mjesta. ''Centar, koji se prostire na 1000 četvornih metara na dvije etaže, pružit će poslovni prostor za poduzetnike koji će u njemu moći razvijati svoje poslovanje i tako steći uvjete za budući rast i razvoj, a samim tim i za nova zapošljavanja'', kaže gradonačelnik.

Provode se i programi “Zaželi”, a uz Grad Našice nositelji su tri udruge. Za program “Zaželi, uključi se” koji ostvaruje Grad osigurano je 1.485.000 eura. Zaposlene su 34 žene koje pružaju potporu za 198 korisnika u potrebi. Humanitarna udruga “Dar dobrote” za projekt “Zaželi RADOST” pribavila je 450.000 eura te zaposlila 12 žena koje se skrbe o 70 korisnika. I Udruga osoba s invaliditetom “Našički cvijet” provodi projekt zapošljavanja žena u vrijednosti 540.000 eura. Na projektu “Zaželi - život dostojan čovjeka” zaposleno je 12 žena koje se brinu o 72 korisnika. Za isto toliko starijih i osoba u nepovoljnom položaju brine se i 12 žena koje su zaposlene preko projekta “Zaželi i ostvari”, čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Našice, a čija je vrijednost 576.000 eura. 

26 novih obrta

Uspješnom smanjenju nezaposlenosti pridonijelo je i otvaranje novih obrta. Prema podacima Udruženja obrtnika Našice, krajem siječnja 2024. godine na području grada Našica bilo je 367 obrta, a posljednjeg dana kolovoza ta se brojka povećala na 393.