Ustupljena fotografija
21.10.2024., 16:43
DONJI MIHOLJAC

Na teniskim terenima bit će centar izvrsnosti za djecu

DONJI MIHOLJAC

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Donjeg Miholjca jedna od glavnih točaka bila je razmatranje inicijative za raspolaganjem nekretnine u vlasništvu Grada Donjeg Miholjca u korist Osječko-baranjske županije. Većina vijećnika, nakon dugotrajne rasprave, prihvatila je inicijativu da Županija postane vlasnik gradske nekretnine, a u svrhu rekonstrukcije i izgradnje sportske infrastrukture, odnosno ulaganja u projekte, čime bi se povećala kvaliteta življenja građana ne samo na gradskom nego i na županijskom i regionalnom području.

Naime, Osječko-baranjska županija iskazala je interes za kupnju čestice na kojoj su izgrađeni teniski tereni, upravna zgrada i pripadajuća infrastruktura. Županije predlaže kupoprodaju nekretnine neposrednom pogodbom kako bi kao vlasnik u dogledno vrijeme počela poduzimati investicijske aktivnosti u svrhu unaprjeđenja sportske infrastrukture. Tržišna vrijednost gradske nekretnine utvrđena je u iznosu od 151.000 eura.

Vijećnik Vatroslav Šrajer prihvatio je namjeru Osječko-baranjske županije koja je iskazana pisanim putem, a održano je i nekoliko sastanaka.

- Čestitam Županiji i uvjeren sam da će planirani centar izvrsnosti za djecu biti bitan i za grad Donji Miholjac, Osječko-baranjsku županiju i Republiku Hrvatsku. Krajnji korisnici tog centra bit će djeca, a moći će se koristiti ne samo za tenis i rukomet već i za padel i nogotenis, a vjerojatno i za mali nogomet - kazao je Šrajer.

Vijećnici Nezavisne liste Gorana Aladića iskazali su zabrinutost vezano za inicijativu.

- Ako Županija želi, može uložiti u centar izvrsnosti, ali zašto inzistira na vlasništvu. Bojimo se da građani neće biti za to, bez obzira na to koliko se to činilo dobro i korisno. Mislim da bi bilo najbolje da provedemo referendum jer je to jako važno pitanje - komentirao je nezavisni vijećnik Zvonimir Falamić.

Predsjednik Gradskog vijeća Dražen Trcović kazao je kako nema razloga za strah jer je riječ o javnom interesu, a ne privatnom.

Nezavisni Mladen Loina predložio je da se Županiji ponudi druga nekretnina.

- Najlakše je prodati, ali to nije cilj. Županiji možemo dati neki drugi prostor u gradu, a ne ono što je obiteljsko srebro - rekao je Loina.

Međutim, prema riječima Sanje Hatvalić, pročelnice Upravnog odjela za komunalne, gospodarske, društvene djelatnosti i stručne poslove Grada Donjeg Miholjca, to nije moguće.

- Sportske građevine mogu se graditi samo u onim dijelovima grada koji su predviđeni prostornim i urbanističkim planom - pojasnila je Hatvalić.

Nakon prihvaćene inicijative, nadležna tijela Grada Donjeg Miholjca, provest će zakonom utvrđeni postupak raspolaganja gradskom nekretninom u korist Osječko-baranjske županije.