Započinju radovi na izgradnji, uređenju i revitalizaciji arheološkog lokaliteta Vučedol te radovi izgradnje komunalnog pristaništa i uređenje komunalne i turističko-ugostiteljske infrastrukture

 

 

Grad Vukovar
21.10.2024., 16:39
NOVI SADRŽAJI NA ISTOKU VUKOVARA

Kulturna baština: Počinju radovi na lokalitetu Vučedol

VUKOVAR

Cilj je projekta izgradnje Arheološkog parka Vučedol doprinos gospodarskoj revitalizaciji i razvoju Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i šire regije kroz unaprjeđenje kulturne i turističke infrastrukture i ponude te kroz prezentaciju jedinstvene kulturne i povijesne baštine na području arheološkog parka.

U ponedjeljak je, potpisivanjem ugovora s izvođačem radova, tvrtkom MONTE-MONT d.o.o., obilježen službeni početak radova na izgradnji, uređenju i revitalizaciji arheološkog lokaliteta Vučedol, kao i izgradnji komunalnog pristaništa i uređenju komunalne i turističko-ugostiteljske infrastrukture. Na radnom sastanku Muzej vučedolske kulture i Grad Vukovar izvođače su uveli u posao, a nazočili su i državna tajnica Ministarstva kulture i medija RH Dražena Vrselja i predstavnici i stručnjaci za radove i nadzor.

Gradonačelnik Ivan Penava naglasio je kako je početak radova na arheološkom lokalitetu Vučedol velik trenutak za sve Vukovarce i stanovnike okolnih mjesta.

Započinju radovi na izgradnji, uređenju i revitalizaciji arheološkog lokaliteta Vučedol te radovi izgradnje komunalnog pristaništa i uređenje komunalne i turističko-ugostiteljske infrastrukture

 

 

Grad Vukovar

- Službeno započinju radovi na Vučedolu. Druga i posljednja faza projekta vrijedna je više od 11 milijuna eura, a nakon završetka svih aktivnosti istočni dio grada postat će turistički atraktivna lokacija koju će karakterizirati znanstveni i arheološki segmenti - izjavio je i dodao kako će time Vukovar dobiti nove kulturne sadržaje, uz postojeći Muzej vučedolske kulture, te novo pristanište i infrastrukturu.

Državna tajnica Dražena Vrselja navela je kako je tim projektom prepoznata kulturna i tradicijska vrijednost arheološkog lokaliteta Vučedol.

- Dugogodišnja i kontinuirana istraživanja iznova i iznova otkrivaju nove vrijednosti toga lokaliteta. Vučedol nije samo dragulj Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, nego i europske, pa i svjetske kulturne baštine. Upravo zbog toga Ministarstvo će snažno podupirati rad Muzeja i sadržaje vezane za Vučedol - kazala je Vrselja, poručivši kako će se realizacija toga vrijednoga projekta odraziti i na turizam, gospodarstvo i u konačnici na povećanje zapošljavanja na širem vukovarskom području.

Ukupna je vrijednost radova 11.244.254 eura, a predviđene su rekonstrukcije vučedolskog naselja i megarona na lokaciji Gradac, rekonstrukcija restorana, izgradnja planetarija, prateće infrastrukture, okretišta i parkirališta na istočnom izlazu, izgradnja komunalnog pristaništa, uređenje okoliša i prostora za prezentaciju vučedolskog ratarstva i stočarstva, kao i povezanost unutar lokaliteta. 

POKRETAČ RAZVOJA

Nositelj projekta je Muzej vučedolske kulture, čija je ravnateljica Mirela Hutinec, uz zahvalu svim sudionicima, rekla kako se na ovaj korak čekalo 9,5 godina. - Druga faza projekta obuhvaća mnoštvo novih sadržaja, od rekonstrukcije vučedolskog naselja, vučedolskog megarona, restorana, planetarija do ostale prateće infrastrukture i komunalnog pristaništa. Izrazito sam sretna i ponosna što ćemo uskoro imati nove sadržaje na arheološkom lokalitetu Vučedol - istaknula je. Europski fond za regionalni razvoj financirat će 66 posto radova, a kako je pojašnjeno, Grad Vukovar će izgraditi okretište i parkiralište na istočnom izlazu, kao i komunalno pristanište. Ukupna vrijednost tih radova iznosi 1.113.890 eura. Arheološki park Vučedol bit će nadogradnja Muzeju vučedolske kulture i pokretač razvoja, pa mjerodavni očekuju kako će obrtnici, gospodarstvenici, umjetnici i znanstvenici prepoznati važnost projekta.