IVICA GETTO
20.10.2024., 14:14
MJESEC BARANJSKE KUHINJE U LUGU I BILJU

Na red došla i bezmesna jela

Posjetitelji su pripremali i jeli sataraš, zeljanicu, taške, krofne, langošice

LUG/KOPAČEVO

Baranja nije nadaleko poznata samo po raznim paprikašima, suhomesnatim delicijama i sličnim jelima.

Autohtonost baranjske gastronomije ogledava se i u tradicionalnim jelima u kojima meso nije glavni, pa ni sporedni sastojak, a da ta priča ''pije vodu'' mogli su se uvjeriti posjetitelji Mjeseca baranjske kuhinje koji se proteklog vikenda nastavio u luškoj Kući Biljkinog oca odnosno u Seoskom turističkom gospodarstvu Lacković u Bilju. Gosti su, između ostaloga, mogli kušati sataraš, taške, langošice, krofne, pitu zeljanicu… i okušati se u pripremi tih tradicionalnih jela.

- Zaključili smo kako bi bilo dobro u Mjesec baranjske kuhinje ubaciti i pokoje vegansko jelo, iako osobno jedem i meso - priča Vedran Grizbaher, vlasnik Kuće Biljkinog oca, kuće za odmor koja je u ponudi već tri godine, otkako se Vedran vratio iz Zagreba i kupio 120 godina staru ljepoticu, odlučivši zaploviti turističkim vodama, što mu je, kaže, bila dobra odluka. Na meniju je bio sataraš, a kao desert svi su zajedno izrađivali taške puneći ih pekmezom. Da sve bude u sličnom stilu, za doručak je bio kruh namazan humusom. Organizirana je i radionica izrade seed bobmsa - kuglica s raznim sjemenkama (začinsko bilje, cvijeće…) koje se mogu baciti na tlo kako bi, kada za to dođe vrijeme, iz njih niknula biljka.

Vedran Grizbaher

Vedran Grizbaher

IVICA GETTO

Dan poslije mjesto radnje bilo je jedno od najstarijih baranjskih turističkih domaćinstava - Lacković. Domaćini su brojne goste dočekali tradicionalno - poprilično bogatim doručkom uz narezane suhomesnate delicije, slaninu, šunku, čvarke, jaja…

- Nakon kaloričnog doručka, red je kušati nešto lakše, pa zajedno sa sudionicima pripremamo pitu zeljanicu, langošice i krofne. Sve su to autohtona jela, a krofne su važne i stoga što su pomalo zaboravljene - priča Srđan Lacković, vlasnik Seoskog turizma Lacković, koji je, uz majku Slavicu i suprugu Tamaru, goste iz raznih krajeva Hrvatske podučavao izradi spomenutih jela. Kao iznenađenje poslužene su gužvare s orasima i makom. Mak, inače, ova obitelj sama uzgaja. Uz bogatu trpezu i edukativne radionice goste je oduševilo i imanje Lackovićevih, koje se proteže na više od 9000 četvornih metara, a na kojemu žive brojne životinje.

Seosko turističko domaćinstvo Lacković

Seosko turističko domaćinstvo Lacković

IVICA GETTO

Dosadašnjim tijekom, prije svega posjećenošću i brojnim sadržajima, Mjeseca baranjske kuhinje, koji suorganiziraju TZ Općine Bilje - Kopački rit, TZ Općine Draž i TZ Baranje, zadovoljna je Senata Majić, direktorica TZ-a Općine Bilje - Kopački rit. Zbog svega navedenoga u planu je i nastavak, pa čak i proširenje projekta. Završni je dan iduće subote, kada će na izletištu Kalinka u Planini Draž gosti kuhati i kušati svinjski paprikaš, natrgano na golubove…

Seosko turističko domaćinstvo Lacković

Seosko turističko domaćinstvo Lacković

IVICA GETTO