Vjeverac iz Đakova
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
18.10.2024., 16:14
U VELIKOM PARKU U ĐAKOVU

Vjevericama Teni i Dori pridružio se i - vjeverac Đuka

Ime mu dao Damir Arambašić; prvih mjesec dana, prije puštanja na otvoreno, provest će u nastambi

Najrazigranije stanovnice najvećeg đakovačkog perivoja, Strossmayerova, ili, kako ga Đakovčani zovu, Velikog parka, vjeverice Tena i Dora, u petak su dobile društvo – vjeverca Đuku. Kao Teni i Dori, i vjevercu su ime predložili građani, u ovom slučaju odabran je prijedlog sugrađanina Damira Arambašića.

Vjeverac iz Đakova
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Podsjetimo, Tena i Dora u ožujku ove godine, nakon što su zimu provele u za njih izgrađenoj nastambi, puštene su na otvoreno, u Strossmayerov perivoj, a i vjeverac Đuka će, kao što su to ženkice morale, mjesec dana provesti u nastambi prije nego što im se pridruži u druženju na otvorenom i istraživanju Velikoga parka. Nastamba je pripremljena za novog stanara, koji je u perivoj "ušetao" u petak u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Antuna Galića, pročelnice gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanje Rogoz-Šole, predstavnika Zoološkog vrta grada Zagreba i dr.

Vjeverac iz Đakova
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Naglasimo kako je i ovo nastavak projekta KorZoo Đakovo – Zeleno srce grada, koji zajednički provode Grad Đakovo i Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba. Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo je bez naknade izgradila nastambu za vjeverice, a učenici Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" iz Đakova izradili su deset hranilica, koje su postavljene na više lokacija u perivoju.

Također, u perivoju su postavljene i pokazne ploče koje govore o projektu i europskoj crvenoj vjeverici.

Vjeverac iz Đakova
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Đakovački projekt drugi je takav projekt na području Republike Hrvatske. U ožujku ga je pohvalio i ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Igor Ružička, koji je istaknuo da Grad Đakovo posljednjih nekoliko godina poduzima velike aktivnosti na revitalizaciji parkova.