Ministar Josip Dabro i Željko Zadro s proizvođačima, listopad 2024.foto; Marija Lešić Omerović
MARIJA LEŠIĆ OMEROVIĆ
18.10.2024., 18:06
MINISTAR DABRO POZVAO PROIZVOĐAČE:

Nastavite i dalje sijati repu, bit ćemo uz vas

Bez ovako brze odluke Vlade RH o pomoći proizvođačima repe, ne bi bilo ništa od proizvodnje za sljedeću godinu, kaže Zadro

ŽUPANJA

U državnom proračunu osigurali smo devet milijuna eura za nadoknadu nastale štete proizvođačima šećerne repe čiji su usjevi stradali od suše i drugih nepogoda, i učinit ću sve da sredstva budu isplaćena do kraja godine - poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro na događaju koji je u povodu 78. kampanje prerade slatkog korijena u Županji priredila Hrvatska industrija šećera. Repom je proljetos u Hrvatskoj zasijano oko 10.700 hektara i trebala je to biti jedna od najuspješnijih proizvodnih godina, ali usjeve je ljetos pogodila elementarna nepogoda dosad nezabilježenih razmjera.

Repa na pisti tvornice u Županji, listopad 2024.ustupljena fotka
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ministar je naglasio da je proizvodnja šećerne repe od strateškog interesa za RH i u interesu je Vlade RH njezino očuvanje. Stoga su iskoristili sve moguće resurse kako bi pomogli proizvođačima i bar im donekle ublažili nastale štete. "Želim vam poslati poruku da vas Ministarstvo poljoprivrede i hrvatska država trebaju i zamoliti da i dalje nastavite s proizvodnjom. Čvrsto vam mogu obećati da ću ja kao ministar stati iza vas i boriti se za interese Slavonije i Baranje. Napravit ću sve što treba s ciljem povećanja poljoprivredne proizvodnje", poručio je Dabro.

Željko Zadro i Josip Dabro, Županja listopad 2024.foto: Marija Lešić Omerović
MARIJA LEŠIĆ OMEROVIĆ

Dodao je da su zatražili i financijsku kriznu rezervu iz Bruxellesa, išli su sa zamolbom za odobrenje sredstava koja su ostala iz starog programa ruralnog razvoja, što je i odobreno, tako da će biti obeštećeni i proizvođači nekih drugih kultura. "Najvažnije je da su sredstva osigurana, molim vas da nastavite s proizvodnjom, a ja ću vam biti i dalje na usluzi", pozvao je. Podsjetio je i na redoviti program potpore za sjetvu repe od 1,3 milijuna eura, a donesena je odluka o gašenju referentnog prinosa kako bi proizvođači mogli iskoristiti dio sredstava iz proizvodno vezane potpore i bar donekle izbalansirati troškove.

NAGODINU RANIJA SJETVA I KAMPANJA

“Razgovarali smo s kolegama iz Italije i Španjolske koji kreću puno ranije u sjetvu i u kampanju i vjerujemo da, koristeći njihov sortiment, i mi to možemo učiniti. Klima se mijenja i moramo promijeniti načine proizvodnje, prilagoditi se promjenama i industrija šećera mora preuzeti rizik od mraza u ranoj sjetvi”, zaključio je Zadro. Savjetnik Uprave HIŠ-a Miroslav Božić objasnio je kako će se dijeliti potpora, neće biti svima isto jer nisu svi isto ni nastradali. Pokušavali su naći najbolji model i svi će proizvođači biti obeštećeni.

Predsjednik Uprave HIŠ-a Željko Zadro zahvalio je Vladi RH, ministru poljoprivrede i ekipi što su prepoznali problem. Repa je bila izložena najvećem stradanju, pravoj prirodnoj katastrofi, i tvornica će imati oko 55 posto gubitka u proizvodnji šećera. Bit će sretni, ustvrdio je, ako umjesto planiranih oko 110.000 tona završe s proizvodnjom od 50.000 tona šećera. Završetak kampanje očekuje se do 10. prosinca. Zahvalio je ministarstvu na brzini reakcije, jer svi su, naglasio je, svjesni toga da je odluka o pomoći šećernoj repi donesena kasnije, ne bi bilo ništa od proizvodnje slatkog korijena za sljedeću godinu, a bez te potpore ne bi bilo ni repe ni šećera u Republici Hrvatskoj. Poručio je da trebaju potporu proizvođača, i pozvao ih da ostanu s njima.

Dabro s predstavnicima HIŠ-a i proizvođačima, listopad 2024.foto: Marija Lešić Omerović
MARIJA LEŠIĆ OMEROVIĆ