Ustupljena fotografija
16.10.2024., 18:36
ERASMUS AKREDITACIJA

Za 164 učenika našičke srednje škole stručna praksa u inozemstvu

NAŠICE

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice nositeljica je Erasmus akreditacija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, najvišeg priznanja na nacionalnoj razini koje dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU-a za razdoblje do kraja 2027. godine. Zahvaljujući tome, 164 učenika i 34 nastavnika tijekom četiri godine moći će stjecati dragocjena znanja, vještine i iskustva na dvotjednim stručnim praksama diljem Europe. U realizaciju stručne prakse bit će uključeni učenici iz smjera tehničara za elektroniku, tehničara za računalstvo, agrotehničara i ugostiteljskog smjera.

Ravnatelj škole Željko Filjak naveo je kako se time otvaraju vrata vrijednim međunarodnim iskustvima.

- Akreditacija otvara nova vrata i nove mogućnosti za našu školu te omogućuje učenicima koji će odlaziti na nove programe mobilnosti još više stjecanja znanja i praktičnih vještina koje će im biti potrebne u budućnosti. Dodjela akreditacije olakšava naše napore u internacionalizaciji škole - kazao je ravnatelj Filjak na uvodnoj konferenciji o Erasmus akreditaciji. Istaknuo je kako se kroz mobilnost, osim iskustva rada u struci u drugoj zemlji, nastavnicima omogućuje stručno usavršavanje, a učenicima lakše snalaženje na tržištu rada.

Erasmus akreditacija dodjeljuje se odgojno-obrazovnim ustanovama s dokazanom kvalitetom u provedbi projekata te omogućuje stalni izvor financiranja za nove mobilnosti i projekte. U svom obrazovnom programu našička srednja škola dosad je provela četiri Erasmus+ projekta.

- Na temelju tih uspješnih projekata i stečenog određenog iskustva, prijavili smo se za akreditaciju, koja nam je i odobrena. Akreditacija je odlična stvar jer omogućava lakšu prijavu novih mobilnih aktivnosti i usredotočenost na dugoročne ciljeve -istaknuo je Goran Knežević, član projektnog tima, u kojem su još nastavnice Barbara Bošnjak i Sanja Kurucić.

U prvoj godini Erasmus akreditacije našička srednja škola dobila je 59.406 eura, a na stručnu praksu u inozemstvo će 20 učenika i četiri nastavnika.