Babina Greda očekuje gospodarski uzletustupljena fotografija

Babina Greda očekuje gospodarski uzlet

Ustupljena fotografija
16.10.2024., 18:52
NIZ RAZVOJNIH MOGUĆNOSTI

Uskoro potpisivanje ugovora o eksploataciji geotermalnih voda na području Babine Grede

Na geotermalnom ležištu dva su istražna polja, a plan ENNA grupe je razvijati ih i graditi geotermalnu elektranu od 15 MW

BABINA GREDA

O velikim potencijalima geotermalnih voda na području Babine Grede i o potrebi njihova korištenja, što će otvoriti niz mogućnosti i potaknuti svekoliki razvoj toga kraja, govori se već dugi niz godina. Na tom su području, podsjećamo, dva istražna prostora, a dozvolu za istraživanje geotermalnih voda za istražni prostor Babina Greda 1 Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u listopada 2019. dodijelilo je tvrtki poduzetnika Dragana Jurilja, a istražni prostor Babina Greda 2 tvrtki "Geotermalni izvori" koju su zajednički osnovale Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda. Juriljev je projekt u lipnju 2022. preuzela ENNA Grupa, koja je prepoznala veliki potencijal za ulaganje u projekte povezane s geotermalnom energijom i razvija projekte geotermalnih elektrana u Hrvatskoj.

Tvrtka "Geotermalni izvori" proteklih je godina osigurala sve preduvjete za početak bušenja na istražnom polju Babina Greda 2. S obzirom na činjenicu da geotermalni projekti zahtijevaju iznimno velika ulaganja, a da VSŽ i Općina nemaju dovoljno sredstava da samostalno krenu u razvoj golemog geotermalnog potencijala, kao i da financiranje za tu namjenu iz određenih fondova nije u planu, odlučile su pronaći ozbiljnog investitora i prodati svaka svoj udio od po 44,91 posto temeljnog kapitala društva. Na natječaj objavljen početkom siječnja javio se Geo Power Babina Greda, tvrtka kći ENNA-e Geo, koja posluje u sastavu ENNA grupe. Kupnjom 90 posto udjela u "Geotermalnim izvorima" u travnju je preuzela i drugo istražno polje u Babinoj Gredi. Ta je odluka, kako je tada pojasnila direktorica Ivana Ivančić, logična i s tehničkog i s ekonomskog aspekta, jer su kao investitor već prisutni u Babinoj Gredi. Dodaje da se oba istražna polja nalaze na jednom geotermalnom ležištu, koje čini jednu geološku i hidrodinamičnu cjelinu i njihov je plan razvijati ih i izgraditi geotermalnu elektranu priključne snage 15 MW. Uz proizvodnju električne energije otvara se cijeli spektar mogućnosti za razvoj toga kraja. Kako su iz ENNA grupe ovih dana izvijestili na svojim mrežnim stranicama, istražni radovi na polju Babina Greda 1 privedeni su kraju i do kraja 2024. očekuje se potpisivanje ugovora o eksploataciji. Na polju Babina Greda 2 potrebno je još izraditi istražnu bušotinu kako bi se istražna faza privela kraju. Početak bušenja istražne bušotine Babina Greda GT-1 očekuje se sredinom 2025. Na istražnom polju Babina Greda 1 postoji bušotina koja je duže vrijeme mirovala i bila je, napominju, odličan izvor informacija o svojstvima ležišta, ali je bila i izazov u pripremnim radovima. Prilazni put do radilišta u Babinoj Gredi bio je teško prohodan, a koristili su ga uglavnom lokalni poljoprivrednici, pa je prvi zadatak bio urediti prilazne putove i pripremiti radilište za daljnje radove. Bušotina Babina Greda 1 posljednji je put bila ispitivana 2002. i tada se utvrdilo da geotermalno ležište nije komercijalno iskoristivo.

No s promjenom uvjeta na tržištu energenata komercijalna isplativost geotermalnih ležišta značajno se poboljšala.