USTUPLJENO/ARHIVA
16.10.2024., 06:00
OTPAD UMJESTO PIJETETA

Stižu Svi sveti, a na seoska groblja bacaju i WC školjke

Općina Levanjska Varoš upozorila je što sve smije u grobljanske plave kontejnere

LEVANJSKA VAROŠ

Počele su pripreme za Sve svete i uređenje grobova najmilijih, kada gotovo nijedan grob neće biti bez krizantema, a groblja će svijetliti plamenom mnoštva lampiona, no preostalih dana u godini, pa i sada, samo koji dan uoči 1. studenoga, Općina Levanjska Varoš mora upozoravati svoje mještane, ali i one izvan njezina područja, na neprimjereno bacanje smeća u grobljanske kontejnere i prostore oko njih.

Brojnima su groblja, pogotovo ona manja, seoska, kao što su groblja u toj općini, idealna mjesta za bacanje krišom kućnog, miješanog komunalnog pa i drugog otpada. Ovih dana načelnik Slavko Tidlačka podsjetio je da se u plave kontejnere na deset grobalja u varoškoj općini smije bacati samo grobljanski otpad – dotrajali cvjetni aranžmani, dogorjeli lampioni i sl.

LEVANJSKA VAROŠ - GROBLJE, KOMUNALNI OTPAD U GROBLJANSKOM KONTEJNERU, LISTOPAD 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

- U kontejnerima na grobljima zatječemo odbačeni kućni otpad, plastične boce, bilo je i televizora, pa i sanitarija poput odbačenih WC školjki, bojlera i sl. - kaže Tidlačka. Zvuči degutantno da je netko staru WC školjku odlučio baciti na posljednjem počivalištu nekog svog ili drugih pokojnika. Toliko o pijetetu prema mrtvima. Istovremeno, u Varoši je mobilno reciklažno dvorište pa je time problem odlaganja neprimjerenoga otpada na grobljima to nevjerojatniji. U Općini kažu kako ovaj problem prave i lokalci, ali i ljudi iz drugih područja koji tu nemaju boravište, no to ih ne priječi da se tu riješe kućnog i drugog, pa i krupnog otpada.

Ambalažu razvlače psi

Sumnja se kako otpad u grobljanske kontejnere i oko njih po seoskim grobljima varoškoga kraja nemarno bacaju i skupljači sekundarnih sirovina, koje jedino zanima željezo i slični materrijali. “Na grobljima se, u tamošnjim spremnicima, bacaju i konzerve, ambalaža od hrane iz dostave... pa znaju doći i psi i sve dodatno raširiti uokolo”, dodaje načelnik, koji apelira na vikendaše da svoj otpad povezu sa sobom kući. Općinski komunalac Maslačak prazni grobljanske kontejnere ovisno o broju pokopa na seoskim grobljima, a idućih dana, kaže Tidlačka, pražnjenje će biti učestalije zbog priprema grobova za Sve svete. Inače, miješani komunalni otpad iz domaćinstava dva puta mjesečno odvozi đakovački Univerzal, a plastiku i papir jednom u mjesec dana. Za biootpad su komposteri.

- Dosad smo ostavljali kontejnere izvan groblja, da ih je lakše pokupiti, pa su neodgovorni to iskoristili za još lakše bacanje nedozvoljenog otpada, pa sada spremnike za otpad lociramo što dublje unutar groblja kako bi takvu praksu što više spriječili. Pa ako nekoga nije sramota usred groblja bacati svašta – što reći?! - kaže Tidlačka.

Po tom problemu posebno se sa svojim grobljem ističe Ovčara, gdje je dosta vikendaša – dođu povremeno i tu neprimjereno odlože otpad, no na taj problem nisu ostala imuna još neka seoska groblja poput onih u Slobodnoj Vlasti, Milincu, Paučju. Tdilačka kaže da je u tamošnjim grobljanskim kontejnerima najmanje grobljanskog otpada, većinom je tu nedozvoljeni otpad. No, ocjenjuje Tidlačka, taj je problem najizraženiji ipak na Ovčari. Svojevremeno je Općina upozorila da u tamošnjem grobljanskom kontejneru (i oko njega) znaju završiti i – pelene.

LEVANJSKA VAROŠ - GROBLJE, KOMUNALNI OTPAD U GROBLJANSKOM KONTEJNERU, LISTOPAD 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

-Većinom žive u Đakovu i dođu na Ovčaru, pa povezu i smeće. Vole svoju Ovčaru, no to ih ne priječi da se tu riješe smeća. Već smo nekoliko puta sanirali tamošnji divlji deponij, no stalno nastaje novi. Neki dođu i doslovno isprazne prikolicu, "gepek" - kaže načelnik, no i dodaje kako se pojedinim građanima koji bacaju nedozvoljeni otpad u plave grobljanske kontejnere ušlo u trag, i to, slučaj je s Ovčare, preko bačenih kuverti, računa s adresama i sl., slijedom čega im je na vrata pokucao komunalni redar.