VINKOVCINa sjednici Skupštine Drvnog klastera Slavonski hrast bilo je riječi o održivom razvoju šumarstva i drvne industrije s naglaskom na inovacije, tehničko obrazovanje i održivo gospodarenje šumama. listopad 2024.
Ustupljena fotografija
16.10.2024., 18:32
DK Slavonski hrast

Dabro: Drvna industrija i šume strateški su važni za Hrvatsku

VINKOVCI

Na sjednici Skupštine Drvnog klastera Slavonski hrast bilo je riječi o održivom razvoju šumarstva i drvne industrije s naglaskom na inovacije, tehničko obrazovanje i održivo gospodarenje šumama. Kroz projekte poput WOOD4STEM taj klaster provodi STEM radionice za djecu, mlade i odrasle, s posebnim fokusom na ruralna područja. Projekt WOOD4STEM proveden je u Vukovarsko-srijemskoj županiji od siječnja 2021. do siječnja 2023. godine s ciljem popularizacije STEM područja, a posebno šumarstva i drvne tehnologije. U sklopu projekta organizirano je 79 radionica s više od 1900 sudionika.

Radionice su prilagođene različitim dobnim skupinama, a projekt je potaknuo interes za tehnička zanimanja, uključujući povećanje broja upisa u Drvodjelsko-tehničku školu i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu, koji ima dislocirani preddiplomski stručni studij drvne tehnologije u Vinkovcima. Na taj studij jesenas se upisala peta generacija studenata, od kojih neki studiraju uz rad u dvoprerađivačkoj industriji.

U VSŽ-u najveća šuma hrasta u Europi

Na prostoru najistočnije županije nalazi se najveća šuma hrasta u Europi - Spačvanski bazen. “Zlatni hrast”, kako ga Europljani vole zvati, raste upravo ovdje te je strateški resurs Vukovarsko-srijemske županije. Pametnim i učinkovitim korištenjem tog vrijednog resursa otvara se mogućnost za nova radna mjesta u lokalnoj drvnoj industriji.

Nastavljeni su dodatni STEM programi, uključujući radionice s 579 novih polaznika tijekom 2023. godine te poticanje otvaranja novih stolarskih obrta.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro tom je prilikom dao podršku provedbi aktivnosti STEM radionica na području Vukovarsko-srijemske županije.

- Drvna industrija od strateške je važnosti za gospodarstvo RH, a Ministarstvo će nastaviti s mjerama i aktivnostima za poticanje održivog razvoja i konkurentnosti. Kroz edukaciju, zaštitu okoliša i povećanje konkurentnosti šumarstva i drvne industrije, pametnim korištenjem vrijedne drvne sirovine postići će se cilj, a to je zadržavanje sirovine i nastavak otvaranja novih radnih mjesta – rekao je ministar Josip Dabro.

Financijski plan Drvnog klastera za 2025. godinu predviđa nastavak tih aktivnosti, uključujući daljnje STEM radionice i nove projekte. Klaster se zauzima za dugoročno financiranje projekata u suradnji s lokalnim zajednicama i privatnim sektorom te ekološki odgovorne prakse, rečeno je na sjednici Skupštine Drvnog klastera.

Skupštini su, uz minstra Dabru, nazočili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Marinko Beljo, vršitelj dužnosti župana Franjo Orešković, direktor UŠP-a Vinkovci Krasnodar Sabljić, prodekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Alan Antonović, članovi i predstavnici drvoprerađivačkog sektora, predstavnici općina i gradova te predstavnici Razvojne agencije VSŽ-a.