33. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre, ratnog zapovjednika obrane Borova naselja i bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika Vojne policije u Vukovaru
VSŽ
16.10.2024., 13:22
Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

33. obljetnica pogibije Blage Zadre i Alfreda Hilla: Vječno sjećanje i zahvalnost herojima Vukovara

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, svetom misom zadušnicom i prigodnim programom "Heroj Trpinjske ceste" u Vukovaru je obilježena 33. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre, ratnog zapovjednika obrane Borova naselja, kao i Alfreda Hilla, prvog zapovjednika Vojne policije u Vukovaru.

Članovi njihovih obitelji zahvalili su svima koji čuvaju uspomenu na njih, ali i na sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Vijence su položili i suborci, prijatelji te brojna izaslanstva. U povodu ovog događaja predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je:

33. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre, ratnog zapovjednika obrane Borova naselja i bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika Vojne policije u Vukovaru
VSŽ

- I danas ga njegovi suborci opisuju kao ratnog heroja, ali i iznimnog vođu i čovjeka koji je dao sve boreći se za svoju zemlju i Vukovar u kojem je izgubio život - dodajući kako je prisjećanju na Zadrino herojstvo nazočilo puno zastupnika iz različitih političkih opcija, čime su pokazali koliko svi poštuju sve što je heroj Trpinjske ceste učinio.

Gradonačelnik Ivan Penava izjavio je kako se u Zadri uvijek vidjela vjera i nada u pozitivne ishode, imao je rješenja za sve situacije, ali je nažalost 16. listopada 1991. godine izgubio život u Vinogradskoj ulici.

Alfred Hill poginuo je na Sajmištu, a Blago Zadro kod Trpinjske ceste koja je upravo zbog rezultata obrane pod njegovim vodstvom dobila naziv "groblje tenkova".