USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
15.10.2024., 16:21
MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA

Osobe s oštećenjem vida dio su zajednice i trebaju potporu, a ne sažaljenje

NAŠICE

Udruga slijepih Našice, u suradnji s različitim dionicima, organizirala je na gradskom trgu razne radionice u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, kako bi javnost simboličnim aktivnostima upozorila na probleme i sve veću potrebu uključenosti osoba s oštećenjem vida u zajednicu.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Uz konstruktivan razgovor i izložena pomagala, članovi Udruge slijepih i videći pratitelji upoznali su polaznike vrtića iz Našica, učenike osnovnih škola iz Požege, Đakova, Našica, Đurđenovca i Podgorača, ali zainteresirane građane, da slijepe i slabovidne osobe mogu biti ravnopravni članovi zajednice.

- Cilj je da djecu i mlade senzibiliziramo i da shvate da osobe s oštećenjem vida žive pokraj njih i da trebaju podršku, a da ne trebaju sažaljenje, te da se upoznaju s njihovim problemima kako bi ih bolje razumjeli. Pokazali smo da naši članovi mogu biti konstruktivni, primjerice, jedan član pripremio je kviz, a drugi je odsvirao nekoliko pjesama na bubnjevima. To je dokaz da osobe s oštećenjem vida jako lijepo funkcioniraju u zajednici i samo im treba dati priliku i podršku - poručila je predsjednica Udruge slijepih Našice Tatjana Bela. Iskazala je zadovoljstvo donošenjem Zakona o osobnoj asistenciji te Zakona o inkluzivnom dodatku, a koji kaže, poboljšava financijski status i kvalitetu života osoba s oštećenjem vida.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Učenici OŠ Dore Pejačević bili su u pratnji Alenke Taslak, učiteljice engleskog i njemačkog jezika.

- Ovo je uspješna akcija i jako je dobro da se djeca senzibiliziraju za potrebe osobe s oštećenjem vida, jer onda znaju kako se ponašati i kako reagirati. Osim toga, obogate svoje znanje - napomenula je Taslak.

I građane je oduševila javna akcija Udruge slijepih.

- Zahvaljujući neposrednoj interakciji imali smo priliku informirati se i na taj način još više razumjeti svakodnevne izazove osoba s oštećenjem vida. Za svaku pohvalu - rekla je Josipa Knežić.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Uz informativni punkt, organizirane su interaktivne i edukativne aktivnosti u kojima su zainteresirani imali priliku isprobati kretanje uz pomoć dugog bijelog štapa i poveza preko očiju.