ĐAKOVO - TRIBINA O NAZIVIMA ULICA,LISTOPAD 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
15.10.2024., 16:16
ZAJEDNICA ŽENA HDZ-a “KATARINA ZRINSKI”

O ženama što zaslužuju svoju ulicu

ĐAKOVO

Poznate i zaslužne žene u kontekstu imenovanja đakovačkih ulica - tribina je Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Đakovo, održane u Kući Reichsmann. Nakon predstavljanja 15 prijedloga naziva ulica po ženama iz bliže i dalje povijesti, koje je izložila Ivana Vranaričić, dipl. knjižničarka i prof. hrvatskoga jezika, predsjednica GO Zajednice žena Đakovo, Sanja Rogoz-Šola iznijela je porazni podatak kako svega 2,13% ulica u Đakovu nosi "žensko" ime (od ukupno 141 ulice, samo njih 3).

- Tribinom se želi posvijestiti o postojanju zaslužnih žena po kojima bi se trebale imenovati nove ulice u Đakovu, kojih će biti 20-ak, naglasila je. Tribinu je pozdravio potpredsjednik ŽO HDZ-a, predsjednik GO HDZ-a, gradonačelnik i saborski zastupnik Marin Mandarić te potpredsjednik GO HDZ-a Đakovo i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đakova, Pavo Cindrić. Sudjelovale su i Milosrdne sestre sv. Križa predvođene provincijalnom poglavaricom, č. m. Marijom Brizar. Umjetnički dio tribine upotpunila je Glazbena radionica Klasan nastupom polaznika radionice Martina Klasana. U raspravu su se uključili i gosti tribine te dali svoja mišljenja i prijedloge. Tako je prof. Zrinka Kedačić iznijela podatak, do kojega je došla u svojim istraživanjima u projektu kojega provodi sa svojim učenicima, kako u mnogim gradovima i općinama ulice nose imena po ženama do najviše 8% što je poražavajuća statistika. Predsjednik GV-a Cindrić nakon iznesenih činjenica iz predstavljanja poznatih i zaslužnih žena obećao je da će se osobno založiti da mnoge od njih dobiju ulicu u Đakovu. Radi se o Kati Šoljić, Ani Damjanović, Zori Vuksan Barlović, Katarini Matanović Kulenović, Vjeri Biller, Mileni Papratović, m. Amadeji Pavlović, Milosrdnim sestrama sv. Križa, Ivani Brlić Mažuranić, Mariji Jurić Zagorki, Dori Pejačević, Kraljici Jeleni, Slavi Raškaj, Sunčani Škrinjarić, Veri Svoboda te dr. Vesni Bosanac koju je predložio stranački prijatelj 'Katarinki' Zdenko Roso kao gost tribine, a čiji su prijedlog svi sudionici rado prihvatili.

ĐAKOVO - TRIBINA O NAZIVIMA ULICA, LISTOPADA 2024.
USTUPLJENA FOTOFRAFIJA

Osim ovih 16 osoba, HDZ-ova Zajednica žena predložit će Povjerenstvu za imenovanje ulica i trgova i kardinala Franju Kuharića te đakovačkog grobara Stjepana Kolba koji je žrtve đakovačkog Sabirnog logora za Židove pokapao na ovdašnjem groblju s imenom i prezimenom.