ĐAKOVO - NOVI HOTEL, ULAGAČ ANTE RASPUDIĆ, LISTOPAD 2024.
SUZANA ŽUPAN
15.10.2024., 06:15
VELIKI PROJEKT

Đakovo Centar: Hotel će pozicionirati grad i u kongresnom turizmu

Ante Raspudić u hotel investira novac svoje tvrtke “Strogi centar”. Bit će posla za najmanje 35 radnika

ĐAKOVO

Nakon što je 2018. godine kao fizička osoba kupio 2008. započeti, no tada već neko vrijeme utihnuli megaprojekt Đakovo Centar, koji je započela brodska Projektgradnja, poslije u vlasništvu tadašnjeg Agrokora, poduzetnik Ante Raspudić, suvlasnik Meteor Grupe – Labuda u sklopu koje je i Badel, dovršava taj stambeno-poslovni kompleks tako što punom parom završava posljednji od triju objekata koji je namijenjen za hotel.

Nakon vlasničkog ulaska u projekt, Raspudić je prvo dovršio lamelu A – poslovno-stambenu višekatnicu, potom zgotovio lamelu B – stambeno-poslovnu zgradu, konzerviravši tada lamelu C, namijenjenu za hotel, a čiji dovršetak intenzivno teče već neko vrijeme.

S 44 sobe

Bit će to hotel s četiri zvjezdice, no Raspudić dodaje kako će imati sve karakteristike hotela s pet zvjezdica. Raspudić kaže kako u to investira vlastita, odnosno sredstva svoje tvrtke Strogi centar, te dio sredstava poslovne banke. Nakon što je u Marini izgradio hotel Marinus, druga mu je to investicija u hotelskom biznisu, i to u gradu gdje je dosad izgradio više stambeno-poslovnih zgrada, a iz Đakova je i potekla njegova poduzetnička priča.

- S obzirom na to da su u krugu od 30 kilometara svi važni gradovi Slavonije – Osijek, Vinkovci, Slavonski Brod..., Đakovo s ovim hotelom može postati, odnosno postat će, mjesto u koje se dolazi i odakle se, sa smještajem u Đakovu, ide u druge gradove, a taj potencijal grad dosad nije imao. Đakovu treba takav hotel, hotel koji će biti na karti hotela visoke kategorije, koji će umnogome podići prosječan broj noćenja - kaže Raspudić.

Hotel će imati 44 sobe s približno 90 postelja, kongresnu dvoranu za gotovo 300 osoba, wellness i spa s mnoštvom saržaja na dvije etaže, zatvoreni bazen, dvoranu za svadbe za više od 280 osoba, koktel-bar, vanjsku terasu i dr. Bogomdana pozicija hotela s pogledom je na katedralu.

Otkako je bivša upravna zgrada PIK-a Đakovo, odnosno Đakovštine, Mimoza, zatvorila vrata za svojim posljednjim korisnikom, s njom je propala i njezina nadaleko poznata kongresna dvorana, koja je u svoje zlatno vrijeme Đakovo visoko pozicionirala na karti kongresnog turizma. Njezinim propadanjem grad je ostao bez takvih sadržaja pa Raspudić ističe kako će upravo kongresna dvorana u njegovu hotelu gradu vratiti i tu vrstu turizma te istovremeno upotpuniti sadašnji vjerski turizam i turizam vezan za ergelu, Vezove i dr.

Do imena hotela možda i natječajem

“Završetak je to prostora od 20.000 m2 koje smo preuzeli 2018. Sa završetkom hotela bit će to jedna druga dimenzija prostora i sadržaja u centru”, kaže Raspudić. Slijedi i uređenje okoliša, kao i velike dvorišne terase. Na upit o imenu hotela, Raspudić kaže da je namjera istaknuti u imenu i pojam Đakovo, Slavonija, Certissa, no da se razmišlja i o tome da se otvori svojevrsni natječaj da građani daju prijedloge.

Centar u centru

- Bit će to ujedno i jedan veliki iskorak u odnosu na Mimozinu kongresnu dvoranu, bit će to polivalentni prostor, ovisno o broju sudionika i vrsti događaja - kaže Raspudić.

Hotel je i prilika za nova radna mjesta u gradu, minimalno će ih biti 35, s tim da će se pratiti koje kadrove u kuhinji, pekarstvu, slastičarstvu obrazuje SSŠ A. Horvata.

Koriste se moderni materijali, a hotel dizajnira zagrebačka dizajnernica internijera Klaudija Zubčić. Zahvaljujući njezinu radu, Marinus je proglašen najljepše dizajniranim hotelom u RH za 2022. godinu. Na đakovačkom kompleksu, odnosno hotelu, potpis je i arhitekata Predraga i Brune Rechnera, a dio je ideja i samog vlasnika.

Hotel se otvara krajem 2025. čime će u potpunosti biti dovršen i kompleks Đakovo Centar, koncepcije "centar u centru".