Šahovski dom zasjat će iznutra i izvana

Šahovski dom zasjat će iznutra i izvana

SNJEŽANA FRIDL
14.10.2024., 05:00
Mjesto procvata šaha

Zgrada Šahovskog kluba u Đurđenovcu u obnovi je nakon 40 godina

U 20. stoljeću, 80-h i 90-ih, Đurđenovčani su bili na vrhu hrvatskoga šaha

ĐURĐENOVAC

U tijeku je energetska obnova zgrade Šahovskog kluba, u Ulici Ivana Gundulića, u neposrednoj blizini središta Đurđenovca. Radovi traju nekoliko tjedana, a obuhvaćaju rekonstrukciju vanjskih zidova i krova, zamjenu stolarije te postavljanje toplinske ovojnice na zgradi.

Energetska obnova vrijedna je 60.000 eura uvećano za PDV, a u jednakim ju omjerima sufinanciraju Osječko-baranjska županija i Općina Đurđenovac.

Obnova unutrašnjosti

- Ove naše napore prepoznala je Županija, kojoj ovom prigodom zahvaljujem, a koja naš projekt sufinancira s 30.000 eura. Riječ je o još jednom sjajnom primjeru suradnje i zajedništva. Ovo je jedna jako lijepa gesta Županije - rekao je Hrvoje Topalović, načelnik Općine Đurđenovac.

Energetskom obnovom zgrade ostvarit će se ušteda energije za grijanje, osigurat će se kvalitetniji radni uvjeti te potpuno nov ugođaj za sve korisnike i posjetitelje programa Šahovskog kluba Đurđenovac.

Nakon završetka radova bit će rekonstruiran i unutrašnji prostor zgrade. Obnovit će se postojeće instalacije, urediti zidne i podne obloge, a objekt će se opremiti i potrebnim namještajem. Te radove financirat će Općina Đurđenovac. U prizemlju zgrade planira se urediti višenamjenska dvorana, a u potkrovlju će biti prostorije Šahovskog kluba Đurđenovac.

Zgrada Šahovskog doma izgrađena je 1981. godine

Zgrada Šahovskog doma izgrađena je 1981. godine

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Šahovski dom temeljito se obnavlja nakon više od četiri desetljeća. Riječ je o zgradi koja je izgrađena je 1981. godine uz veliku angažiranost tadašnjih đurđenovačkih šahista i novčanu potporu donatora. Šahovski dom bio je mjesto početka i procvata đurđenovačkog šaha. Tih godina đurđenovački šahisti uspješno su se natjecali u 1. ligi Slavonije i Baranje. Najveći uspjeh zabilježen je 1983. godine na Kup natjecanju Slavonije i Baranje, kada su đurđenovački šahisti osvojili prvo mjesto i time se plasirali u finale Kupa Hrvatske, gdje su zauzeli 7. mjesto u konkurenciji 12 ekipa. Krajem osamdestih godina prošlog stoljeća posebno se ističu brat i sestra Ćaleta. Damir je osvojio titulu majstorskog kandidata, a Katarina Ćaleta izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu nakon što je bila najbolja na kadetskom prvenstvu Hrvatske. I devedesetih godina đurđenovački kadeti i juniori na vrhu su hrvatskog šaha. Danas se seniori Šahovskog kluba Đurđenovac natječu u 4. Hrvatskoj šahovskoj ligi.

Krajem 19. stoljeća

- Šahovski klub ponovno je pokrenuo šahovsku školu, a za Dan općine organizira turnir za seniore i kadete. Uvažavajući činjenicu da zgrada dosad nije temeljito obnavljana i da je značajna za Đurđenovac, odlučili smo se za veliku obnovu - objasnio je načelnik Topalović.

Kada svi radovi budu gotovi, kaže, zgrada će biti na ponos svih stanovnika Đurđenovca, posebno članova Šahovskog kluba.

Đurđenovački šahisti uvijek su bili uspješni natjecatelji

Đurđenovački šahisti uvijek su bili uspješni natjecatelji

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Inače, šah u Đurđenovac pojavio se krajem 19. stoljeća zahvaljujući činovnicima drvne industrije. Igrao se u činovničkoj knjižnici, tzv. Kasinu. Kada je 1921. izgrađen Radnički dom, u njemu se otvara knjižnica, u kojoj se masovnije počinje igrati šah.