vpž listopad 2024.
KRISTIJAN TOPLAK
14.10.2024., 07:00
IZVRSNI UVJETI U OPĆOJ BOLNICI

Trudnice za porođaj odabiru - Viroviticu

Nikad dosad: od otvorenja novoobnovljenog rodilišta u prvih mjesec dana od 47 porođaja njih 14 bilo je iz drugih županija

Dobar glas daleko se čuje. Već nakon objave izgleda obnovljenog rodilišta Opće bolnice Virovitica, Odjela za ginekologiju i porodništvo, impresije su bile odlične. Trudnice koje su nekada rađale u Virovitici sipale su komplimente u brojnim komentarima na društvenim mrežama, naglašavale kako bi željele roditi ponovno, a one koje to tek trebaju postati podcrtale su kako su uvjeti sjajni i kako žele doći u Viroviticu. I krenulo je…

A od otvorenja novoobnovljenog rodilišta u prvih mjesec dana od 47 porođaja njih čak 14 bilo je iz drugih županija. Nikada tako značajan udio, od gotovo 30 posto, iz drugih županija nije zabilježen u povijesti Opće bolnice Virovitica. I dok su nekada trudnice odlazile rađati u druge krajeve Hrvatske, danas otkrivaju Viroviticu, jer tu su uvjeti izvrsni.

O onome što će ih dočekati na Odjelu za ginekologiju i porodništvo govorio nam je prim. dr. sc. Jadranko Šegregur, voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Virovitica.

- Rodilište danas osigurava znatno kvalitetnije uvjete za trudnice i novorođenčad ne samo naše županije već, vidimo, i okolnih županija, što će utjecati na porast nataliteta i poboljšanje perinatalne zaštite.

Impresiju su sjajne, komentari odlični. Prema dobivenim podacima, sve više rodilje želi doći roditi u Viroviticu.

- Radujemo se što su trudnice brzo prepoznale prednosti našeg novog, uređenog rodilišta i vjerujemo da će se sve više njih odlučivati za porođaj kod nas. Mi im iz Virovitice šaljemo poruku da su dobrodošle i da ćemo im osigurati visoku kvalitetu zdravstvene usluge i ugodan boravak u rodilištu. Imamo dovoljan broj ginekologa, od kojih su dvojica subspecijalisti fetalne medicine, također imamo educirane i stručne primalje i medicinske sestara.

Što se to nalazi na Odjelu za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Virovitica?

- Novo je rodilište napravljeno po iznimno visokim standardima. Dvije moderno uređene, zasebne rađaonice osiguravaju privatnost rodilji, a po želji i njezinoj pratnji. Rađaonice su opremljene modernim stolovima za porođaj, monitorima vitalnih funkcija, CTG aparatima za praćenje trudova i fetalnih otkucaja, aspiratorima te aparatom za dušični oksidul. U rađaonici smo rodiljama osigurali i druge pogodnosti, kao što su više vrsta pilates-lopti, fotelja na napuhavanje i strunjača, kako bi trudovi i porođaj bili ugodniji i podnošljiviji. Pokraj rađaonice je operacijska dvorana u kojoj će se raditi hitni carski rez. Uz lijekove koji se standardno daju za smanjenje bolova za vrijeme trudova, unazad nekoliko godina koristimo dušični oksidul (rajski plin), koji djeluje analgetski i relaksirajuće.

Dugi je niz godina Opća bolnica "Bolnica prijatelj djece", ali želite imati i status "Bolnica prijatelj majki".

- To znači da novorođenčad 24 sata boravi u krevetićima pokraj majke, uz promicanje dojenja. Upravo su novouređene sobe za rodilje jednokrevetne, sa zasebnim sanitarnim čvorom, novim krevetićem, kadicom i pultom za njegu novorođenčeta, stolom i stolicama, foteljom za odmor. Sve su klimatizirane, imaju TV prijamnik, priključak za internet te su alarmom/interfonom povezane s kontrolnom sobom. Jedna je od soba prilagođena za osobe s invaliditetom. Tako visoki standardi ponovno će nam osigurati novu licencu "Bolnica prijatelj djece", kao i dobivanje statusa "Bolnica prijatelj majki".

Tu nije kraj ulaganjima, oprema je doista "svemirska".

- Prije mjesec dana Odjel je dobio novi ultrazvučni aparat premium klase s abdominalnom, 3/4D abdominalnom i 3/4D vaginalnom sondom. Novija tehnologiju i izvrsna rezolucija osiguravaju napredniju i znatno bolju dijagnostiku i mogućnost boljih i ljepših 3D fotografija, koje će razveseliti svaku trudnicu. Novo rodilište velika je stvar za Viroviticu jer su se uz veliko zalaganje i volju mnogih osigurala i velika sredstva potrebna za ovaj projekt.