NAŠICE - Našički srednjoškolci u
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
14.10.2024., 15:55
NAŠIČKI SREDNJOŠKOLCI POSJETILI EUROPSKI PARLAMENT

Sudjelovali u radu simulirane sjednice

NAŠICE - Učenici Srednje škole Isidora Kršnjavoga, u okviru programa Euroscola, posjetili su prostorije Europskog parlamenta u Strasbourgu. Učenici su imali priliku upoznati se s funkcioniranjem europskih institucija, raspravljati o demokraciji, temeljnim pravima i europskim vrijednostima te razmjenjivati mišljenja s učenicima srednjih škola iz drugih zemalja. Veliku važnost učenici su posvetili ratnim događanjima, ulozi politike Europske unije u takvim okolnostima, kao i financiranju pothvata s ciljem pronalaženja različitih opcija.

Sudjelovalo je više od 700 učenika i profesora iz 27 zemalja članica Europske unije. Podijeljeni u nekoliko višejezičnih radnih skupina, učenici su sudjelovali u različitim aktivnostima. Našički srednjoškolci bili su posebno uočljivi s prepoznatljivim crveno bijelim kvadratićima.

NAŠICE -
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Organiziran je i ''laboratorij za inovacije'' na kojem su učenici razmijenili ideje o zaštiti demokracije i temeljnih prava EU, a pitanja su uputili voditelju pravnog odjela Europskog parlamenta Antoniu Caioli.

U sklopu programa Euroscole organizirana je simulirana sjednica Europskog parlamenta na kojoj su sudjelovali učenici koji su preuzeli ulogu euro zastupnika. Mladi sudionici, predstavnici radnih skupina iznosili su prijedloge, o kojima se argumentirano raspravljalo i u konačnici glasovalo.

Iz našičke srednje škole ističu kako su njihovi učenici kroz rad u grupama i zastupanje različitih teza pokazali zavidno znanje o Europskoj uniji, problematici, ali i komunikacijskim vještinama.