Slavonija...Vinkovci....14.10.2024.velika gradska vijećnica; 29. sjednica gradskog vijeća; predsjedao predsjednik gradskog vijeća Mladen Karlić;foto Gordan Panić
GORDAN PANIĆ
14.10.2024., 17:58
GRADSKO VIJEĆE VINKOVACA

Proračunska masa sa 78 na 69 milijuna eura

VINKOVCI

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak veliku je pozornost privuklo izvješće o proračunu za 2023. godinu te treći rebalans proračuna za ovu godinu.
- Godišnje izvršenje proračuna za 2023. godinu obračunski je rezultiralo prihodima i primicima u iznosu od 41.600.000 eura i rashodima od 40.100.000 eura. Budući da je riječ o konsolidiranom proračunu, valja naglasiti da u prihodovnoj strani Grad Vinkovci sudjeluje s 29 milijuna eura, a razliku čine proračunski korisnici. Valja također naglasiti da je Grad donio u 2023. godinu manjak od 700 tisuća kuna te ovim viškom prihoda pokrivamo manjkove iz prethodnih godina. Tako da s krajem 2023. raspolažemo uvjetno s viškom od 370.000 eura – pojasnila je pročelnica za financije Sanja Lozić dodajući kako je prošle godine prvi put aktivirana proračunska zaliha, koja se na temelju zakonskih odredbi može koristiti samo u iznimnim okolnostima, u ovom slučaju olujna nepogoda.
Novim izmjenama i dopunama proračunska masa umanjuje se sa 78 na 69 milijuna eura.
- Riječ je o preprojektiranju i usuglašavanju vezano za područja ITU-a, NPO-a i Fonda za energetsku učinkovitost. Došli smo u konačnicu potpisivanja ugovora s tog segmenta, a riječ je o projektima koji ukupno teže 23 milijuna eura, od čega imamo i nepovratni dio od 17 milijuna eura. Dakle, mi ovim izmjenama i dopunama uvodimo ukupno 23 milijuna novih investicija koje će grad Vinkovci financirati s pet milijuna kreditnim zaduženjem, a ostali dio bit će nepovratna sredstva iz ITU-a, NPO-a i Fonda za energetsku učinkovitost – rekla je Sanja Lozić podsjećajući kako su to ulaganja u dijelu vrtića i škola, energetska obnova zatvorenih bazena i galerije Gradskog muzeja, potom "zeleni" projekti kao što su Zelena pluća grada i BIC 2, a tu su i Trg Vinkovačkih jeseni, otvorena tržnica, otvoreni bazen i park Papuk.
- Govorimo o puno dobrih projekata na području grada, od kojih su neki već i krenuli. To su sve golemi projekti, a u konačnici u idućih godinu i pol do dvije u Vinkovce će biti investirano 50 milijuna eura. Danas ne govorimo o ukupnom iznosu zaduživanja, nego o onome dijelu kada mi moramo predfinancirati nekakav projekt, a u konačnici će nam se novac u jednom dijelu vratiti i onda ćemo zatvoriti ono što smo financirali. Grad Vinkovci danas nema snage iz proračuna predfinancirati sve te projekte, jer ako je prvi izračun za školu u Radićevom bloku 17 milijuna eura, onda vidimo o kakvim je iznosima riječ – pojasnio je gradonačelnik Ivan Bosančić.