IVICA GETTO
14.10.2024., 18:57
TRI MILIJUNA EURA

Obnova Ljepotice trebala bi početi do kraja godine

Vlasnici stanova u Ljepotici i ostalim zgradama neće snositi nikakve troškove energetske obnove

BELI MANASTIR

Pokrenut je postupak javne nabave radova i usluge stručnog nadzora za energetsku obnovu belomanastirske "Ljepotice", smještene u strogom gradskom središtu.

Riječ je o programu ''Ublažavanje energetskog siromaštva na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi'', financiranog sredstvima Vlade RH i Europske unije. Kako ističe Marijan Peran, direktor belomanastirske Stanouprave - upravitelja većine baranjskih zgrada, radovi bi trebali početi do kraja ove godine, dakako, ako ne bude velikog broja žalbi koje usporavaju i inače spor postupak vezan za ''papirologiju''.

- Zahvaljujući ovakvim projektima, vlasnici stanova ne snose nikakve troškove energetske obnove, koja je pokrivena u 100-postotnom iznosu. Energetska obnova, koja se odnosi na promjenu stolarije, obnovu pročelja, krovišta, stubišta, podruma i okućnica, donosi velike uštede na grijanju i hlađenju, podiže vrijednost nekretnina i poboljšava kvalitetu života. Ovo je velik korak prema energetski učinkovitijim i modernijim stambenim prostorima za sve građane - poručuje Peran, naglašavajući kako je nastavak spomenutog programa na području Belog Manastira, odnosno Baranje, rezultat dobre suradnje Stanouprave s nekadašnjim Središnjim državnim uredom za stambeno zbrinjavanje, koji je ''implementiran'' u Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Obnavljat će se i druge zgrade

Sretni mogu biti stanari još nekih zgrada. Postupci javne nabave za početak radova pokrenuti su i za one u Ulici dr. Franje Tuđmana 5, Osječkoj 47a i 49 te u Zvonimirovoj 91. Nadalje, u tijeku su postupci javne nabave za izradu glavnog projekta za stambeni kompleks na Trgu slobode 29, a radi se na pregledu i kontroli dokumentacije za zgrade na Trgu slobode 5, 6 i 7… Energetska obnova završena je na zgradi u belomanastirskoj Ulici Bele Bartoka 5, dok su radovi na zgradi u Petlovcu u završnoj fazi. Završava natječaj za izvođača radova na zgradama u Tomislavovoj ulici 9, 9a i 9b, potom za zgradu na kneževačkom Vijencu grada Vukovara 4,5 i 6 te u darđanskoj Ulici Baranjske brigade 18.

Cjelovita obnova "Ljepotice" prilično je zahtjevan postupak, pa sukladno s tim treba očekivati i nešto dužu realizaciju (pretpostavka je da će trajati približno godinu dana). Prema dokumentaciji i troškovniku, ukupna vrijednost radova i opreme procijenjena je na nešto manje od tri milijuna eura.

Podsjetimo, zgrada je izgrađena u drugoj polovini 80-ih godina prošlog stoljeća. "Ljepoticom" je nazvana ubrzo nakon izgradnje i bila je svojevrsni belomanastirski brend, služila kao ilustracija za vijesti iz jedinoga baranjskog grada, odnosno motiv za izradu razglednica. No već godinama nalikuje na "Pepeljugu". Stanare već godinama muče razni problemi, od čestog prokišnjavanja do neispravnih interfona i dizala. Gradila je ju tvrtka Progres, koja već poodavno ne postoji.

“Ljepotica" nije jedina zgrada koja će dočekati obnovu.

- Beli Manastir ce u nadolazećem razdoblju postati veliko gradilište, jer je planirana obnova većine stambenih zgrada - podvlači Peran.