PETAR ŽARKOVIĆ
14.10.2024., 16:44
NASTAVAK OBNOVE ŽUPNE CRKVE

Crkvi nove barokne stube od mramora Repen Aurisina

SLATINA

Ispred župne crkve sv. Josipa uređen je i popločen mali trg koji će služiti za okupljanja vjernika prigodom različitih crkvenih slavlja i događanja, a u tijeku su i završni radovi na rekonstrukciji glavnog ulaznog stubišta, bočnih stubišta s rampom za osobe s invaliditetom i ulaza u sakristiju.
To je samo jedna od brojnih faza opsežne rekonstrukcije i obnove crkve sv. Josipa, slatinske ljepotice koja je sa svojim 52 metra visokim zvonikom ukras i prepoznatljivi simbol grada. Radove izvode Građevni obrt Bilić iz Slatine i Klesarstvo Nestić iz Zagreba, a projektnu dokumentaciju izradio je iskusni arhitekt Boris Vučić-Šneperger, koji se i inače bavi sakralnom umjetnošću pa je bio član Odbora za izgradnju svetišta Majke Božje u Voćinu i suautor projektne dokumentacije za izgradnju voćinske crkve u izvornom obliku.
Zahvaljujući jasnoj viziji i upornosti župnika i dekana Slatinskog dekanata preč. Dragana Hrgića, koji je obnovu i pokrenuo 2015. godine, u toj crkvi promijenjeno je krovište, građa i limarija, stavljena je krovna izolacija, načinjen je drenažni sustav oko crkve i sustav odvodnje površinskih voda, čime je riješen problem vlage, a također je postavljena toplinska izolacija i hidroizolacija te podno grijanje, betonska glazura i novi kameni pod. Restaurirane su freske i kompletan oslik unutrašnjosti crkve, čime je toj sakralnoj građevini vraćen prvobitni sjaj, izgled iz vremena kad je nastala prije više od stotinu godina.
Preč. Hrgić kaže da su u tijeku i konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi podnožja zgrade, betonskog cokla, i zamjeni oštećene opeke na vanjskim zidovima toga jedinoga zaštićenog spomenika kulture u gradu.

PETAR ŽARKOVIĆ

Restauratorske radove izvodi Viktor Libl, svojim sugrađanima poznat kao autor spomen-obilježja 136. slatinskoj brigadi u istoimenom parku ispred crkve. Trenutačno se u unutrašnjosti crkve izvode i radovi na rekonstrukciji četiriju starih vitraja.
– Tako opsežni radovi financiraju se dobrotom župljana i dobročinitelja, slatinskih obrtnika i poduzetnika, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Slatine – kaže preč. Dragan Hrgić.
Prema riječima vlasnika tvrtke izvoditelja radova Ivana Nestića, u slatinsku će se crkvu ulaziti baroknim stubama, jedinstvenim u Hrvatskoj, ručno izrađenim od mramora Repen Aurisina, koji se koristio u vrijeme kad su takve crkve projektirane. Klesarstvo Nestić ima magistre kiparstva, restauratore i majstore klesare koji izrađuju unikatne proizvode za sakralne objekte u zemlji i inozemstvu, kojima restauracijom vraćaju stari sjaj, izgled kakav su imali nakon izgradnje.
Budući da se u crkvu ulazi iz Parka 136. slatinske brigade, novouređeni prostor ispred crkve tvrtka Slatina kom prikladno je uredila sadnjom ukrasnog bilja i čempresa.

PETAR ŽARKOVIĆ