Marko Horvat, Duboševica

Marko Horvat, Duboševica

Ivica Getto
13.10.2024., 20:00
MJESEC BARANJSKE KUHINJE

Kušali gra’ u zemljanom loncu, krumpir sa sušenom štukom, makem rezance

DUBOŠEVICA

Mjesec baranjske kuhinje nastavljen je U dida Mikinom dvoru u Duboševici, prostoru koji bi vrlo brzo trebao biti poznat, između ostaloga, po autohtonoj baranjskoj kuhinji, točnije po radionicama u kojima će stari recepti biti spašeni od zaborava.

Ivica Getto

Vlasnik dvora, Marko Horvat, inače predsjednik udruge "Tako je to nekad bilo", odlučio je prezentirati kuhanje graha u zemljanim loncima, krumpira ''obogaćenog'' sušenom štukom i isto tako tradicionalne rezance s makom. Goste je, uz domaću rakijicu i likere, dočekao baranjski hladni doručak, a u ponudi je bio i kruh namazan paštetom od graha, nastalom u kućnoj radinosti. Jer, kažu domaćini, u Duboševici se hrana nikada nije bacala, već je uvijek bila upotrijebljena.

- Starih recepata gotovo da više nema, a slična jela teško se mogu naručiti u restoranima. Upravo to mi je bila misao vodilja. Grah u zemljanom loncu koji pripremam već godinama gosti poprilično hvale, a način kuhanja je jednostavan. U lonac stavim trećinu graha, potom mrkvu, peršin, češnjak i luk te trećinu suhomesnatih proizvoda. U određenom trenutku dodajem žlicu masti te podlijevam po potrebi, uz dodavanje začina. Zanimljivo je da se takav grah kuha uz vatru, a ne na njoj - priča Horvat.

U dida Mikinom dvoru, Duboševica

U dida Mikinom dvoru, Duboševica

Ivica Getto

Dodaje da se grah u zemljanom loncu u Baranji u posljednje vrijeme nešto češće priprema, ali krumpir sa sušenom štukom baš i nije tako čest. Za tu ''starovinsku'' deliciju pripremio je približno šest kilograma na suncu sušene štuke. Objašnjava kako su njihovi stari živjeli uz vodu, pa je ribe bilo u izobilju. Štuku su sušili na suncu i čuvali u vrećama, dodajući je tijekom godine u razna jela. Kao desert poslužio je ''makem rezance'', još jednu staru šokačku deliciju čiji okus nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Sve spomenuto gosti su imali prigodu i sami pripremati, o čemu ih je Horvat podučio na prigodnoj edukativnoj radionici. Kako bi cijela priča imala poseban ‘’štih’’ pobrinuo se direktor TZ-a Općine Draž, Filip Golubov, koji je zasvirao u gajde. Zadovoljna velikim brojem gostiju bila je Senata Majić, direktorica TZ-a Općine Bilje - Kopački rit, naglašavajući kako se iz tjedna u tjedan sve više ljudi odlučuje na dolazak na sadržaje organizirane u sklopu Mjeseca baranjske kuhinje (kotizacija je 15 eura), koje suorganizira njezin TZ odnosno TZ Općine Draž i TZ Baranje, podsjećajući kako se kuhanje nastavlja idućeg vikenda.

Mjesec baranjske kuhinje - Duboševica

Mjesec baranjske kuhinje - Duboševica

Ivica Getto

U Kući Biljkinog oca u Lugu, naime, 19. listopada na programu je vegetarijanski meni - sataraš i taške, a dan poslije na biljskom seoskom gospodarstvu Lacković posjetitelji će moći kušati, ali i pripremati, langošice, krofne i pitu zeljanicu. Sve završava posljednjeg vikenda ovoga mjeseca na izletištu Kalinka u Dražu, kada će na meniju biti svinjski paprikaš i ‘’natrgano na golubove’’. Dobar tek!